ΣΥΝ - ΠΛΗΝ

14 Μαρτίου 2012


ΠΛΗΝ: Όσοι ασχολούνται με το αν έγινε η συνάντηση του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Παρίση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα επί δίωρο.

ΣΥΝ: Σε όσους δεν ασχολούνται με τέτοιες ανοησίες.

ΣΥΝ: Στο θυμόσοφο Ελληνικό Λαό που για ανάλογες περιπτώσεις χρησιμοποιεί τη γνωστή έκφραση για  τις... “δραστηριότητες” της φοράδας στο αλώνι.

ΠΛΗΝ: Ο κύριος Αντώνης Σαμαράς γιατί αν χρειάζεται δύο ώρες για να συμφωνήσει με τον κ. Παρίση για τα ζητήματα της Κεφαλονιάς, δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Ένας μελλοντικός πρωθυπουργός πρέπει να
αντιλαμβάνεται τα πράγματα γρήγορα, ιδίως όταν ο συνομιλητής του δεν έχει τίποτα να πει.

ΠΛΗΝ: Εγώ ο ίδιος προσωπικά γιατί λησμόνησα να σας ενημερώσω ότι η στήλη ΣΥΝ - ΠΛΗΝ  γράφεται από εμένα τον ίδιο, τον Κώστα Ζαπάντη, που φέρω και την ευθύνη.

ΠΛΗΝ: Οι εργαζόμενοι της διαδημοτικής επιχείρησης καθαριότητας γιατί απουσίασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της 12 Μαρτίου κατά τη συζήτηση των απαράδεκτων γεγονότων σε βάρος του Νίκου Γκισγκίνη. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να είναι στο Συμβούλιο αυτό, έπρεπε να τοποθετηθούν σαν σωματείο, έπρεπε να αποδοκιμάσουν, έπρεπε να επανατοποθετηθούν ιστορικά στο ζήτημα της διαδημοτικής, έπρεπε να μην δώσουν το δικαίωμα στη δημοτική πλειοψηφία και στο κομμάτι που εκφράζεται από το γραφείο τύπου του δημάρχου να παριστάνουν τις τεθλιμμένες χήρες.

ΠΛΗΝ: Σε όλους εκείνους που έχουν κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο τσίρκο. Δεν ξέρω αν είναι οι ηθικοί αυτουργοί των τελευταίων επεισοδίων στο Συμβούλιο της 5ης Μαρτίου, είναι όμως σίγουρα οι αυτουργοί του εκφυλισμού του θεσμού του δήμου, είναι η μαύρη κηλίδα σε ένα τόπο φωτεινής ιστορίας, πολιτισμού και σκέψης. 

ΣΥΝ: Στην άνοιξη, στην ανθισμένη γη της Κεφαλονιάς.


12 Μαρτίου 2012ΣΥΝ: Ο Στέλιος Σπαθής που κατελήφθη κοιμώμενος στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ο πιο σοβαρός τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον απερχόμενο Γιώργο, αυτή τη κιβωτό ιδεών που θα μείνει αξέχαστος στους Έλληνες.

ΣΥΝ: Ο ύπνος γενικά, ο ύπνος που θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια.

ΠΛΗΝ: Οι υπόλοιποι 379 σύνεδροι στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που παρέμειναν ξύπνιοι κατά την ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου. Αν είχαν  ακολουθήσει το παράδειγμα του Στέλιου θα είχαν τουλάχιστον γλιτώσει το εξευτελιστικό για τους ίδιους χειροκρότημα  προς τον απερχόμενο αρχηγό.

ΣΥΝ:   Οι πολλές κυρίες και κύριοι, η Στάμω, η Έφη, ο Γιάννης, όλοι αυτοί που αγωνίζονται καθημερινά για τη
συγκέντρωση τροφίμων και ρουχισμού  στο υπόγειο της μητρόπολης για όσους δυσκολεύονται να προχωρήσουν μόνοι τους σε αυτές τις συνθήκες της πανεθνικής φτώχειας. Σε όλους αυτούς που δρουν με σεμνότητα, επειδή προφανώς γνωρίζουν ότι η ελεημοσύνη και η ελεεινότητα έχουν την ίδια ρίζα και αντί  αυτών προτίμησαν τη φιλαλληλία και την αλληλεγγύη.

ΣΥΝ: Στην φιλαλληλία και την αλληλεγγύη την ίδια, σε κάθε κοινή δράση, σε κάθε δίκτυο συμπαράστασης που κινείται στην κατεύθυνση της υποστήριξης των ανθρώπων που είναι σε αδυναμία.

ΠΛΗΝ: Ολόκληρη η διοίκηση του Δήμου Κεφαλονιάς. Ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όλοι όσοι ανέχτηκαν να εκπροσωπήσει τον Δήμο σε συνέντευξη στον Σάκη Βούτο ένας πολίτης που ενεργούσε με την ιδιότητα που φίλου του δημάρχου. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί ένας από αυτούς να παρουσιάσει με σοβαρότητα τις δραστηριότητες του δήμου. Είναι κρίμα για τους ίδιους που προφανώς αποφάσισαν να ακυρωθούν, αλλά ακόμα περισσότερο είναι κρίμα για το θεσμό του δήμου που αποφάσισε να εκχωρηθεί.

ΠΛΗΝ: Ο άνεμος. Αυτός ο γαιδουρομαΐστρος που σήκωσε τη στέγη από το   αυθαίρετο τουριστικό γραφείο στο λιμάνι του Αργοστολιού, που μόλις δύο μήνες πριν σύσσωμη η τοπική ηγεσία μέσα σε κλίμα πανηγυρικό αλληλοσυγχαιρόμενη  το εγκαινίασε.
   
ΣΥΝ: Ο πρόεδρος της Τουριστική Επιτροπής του Δήμου, Βαγγέλης Κεκάτος, αυτός ο σύγχρονος Κολόμβος, που αναχώρησε για Μαιάμι και εκείθεν για Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας το Δήμο,  σε ένα δεύτερο υπεραντλαντικό ταξίδι σε μια προσπάθεια  προφανώς να καταπνίξει την πίκρα του για την απρόσμενη απώλεια του τουριστικού γραφείου.


10 Μαρτίου 2012ΣΥΝ: Η Κεφαλονιά η ίδια, ο τόπος, οι άνθρωποι και η ιστορία της, ο πολιτισμός, το σήμερα και το μέλλον της.

ΣΥΝ: Οι Κεφαλονίτες στα Αργίνια, στα Ανδρεολάτα, στο Πανοχώρι, στα Ζερβάτα, στο Ρύφι, στα Κομιτάτα, σε κάθε χωριό, σε κάθε άκρη του τόπου μας.

ΣΥΝ: Οι Κεφαλονίτες του Νόστου.

ΣΥΝ: Οι γυναίκες, οι νέοι και οι νέες, οι απόμαχοι, οι άνθρωποι αυτού του τόπου.

ΣΥΝ: Οι ανθρώποι που σκέφτονται, όσοι αντιστέκονται, οι δημιουργοί, οι μαχητές σε άξιες μάχες, οι άνθρωποι που θα χαράξουν το μέλλον.

ΠΛΗΝ: Οι άνθρωποι που δεν διοικούν αλλά κατέχουν τον τόπο μας, το μίζερο σήμερα, οι εγωπαθείς ψευτοεξουσιαστές,
οι ιππείς των μερσεντές και των καγιέν, οι ψευτοηγέτες με τα
χρυσά μανικετόκουμπα, τη χρυσή αλυσίδα, το μεταξένιο μονόγραμμα.

ΠΛΗΝ: Οι ανώνυμοι δημοσιογράφοι, οι ανώνυμοι αρουραίοι της δέσμιας τοπικής δημοσιογραφίας, αυτοί που ντρέπονται να πούνε το όνομα τους, αυτοί που ντρέπονται για αυτό που είναι, αυτοί που ντρέπονται για αυτό που γράφουν.

ΠΛΗΝ: Το δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς, αυτή η κακοποίηση της δημοκρατίας, η αποτύπωση της τοπικής μιζέριας, το αθλιότερο σύστημα διοίκησης που είχε ποτέ η Κεφαλονιά.

ΠΛΗΝ: Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα που φέρει την κύρια ευθύνη σαν πολιτικός μηχανισμός για τη δημοτική πλειοψηφία που έχει παραδοθεί στον έλεγχο των δημαρχιακών βεζίρηδων. Ένα κόμμα και μάλιστα κόμμα που θέλει να κυβερνά την χώρα, με συγκροτημένο σχέδιο, δεν μπορεί στην τοπική αυτοδιοίκηση να παραδίνεται στο δίχτυο των συμβούλων

ΣΥΝ:  Ο Μάκης Φόρτες γιατί θέλει να εκφράζει απόψεις και πρέπει να το κάμει.

ΠΛΗΝ: Ο Μάκης Φόρτες γιατί πρέπει να βλέπει τα πράγματα και με τα δύο μάτια. Οι απόψεις του δεν πρέπει να είναι μονόπλευρες, δεν μπορεί να σιωπά για ό,τι συμβαίνει στο δήμο. Σαν να μη βλέπει ή σαν να μη θέλει να μιλήσει. Η σιωπή είναι συνενοχή.

ΣΥΝ: Ο αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης, ο δικός μας Αντώνης. Αυτός που ξαναγέννησε μέσα μας την ελπίδα να αναγνώσουμε την ιστορία ξανά από την αρχή.

ΣΥΝ: Οι πολλοί εθελοντές στους Πρόννους, οι άνθρωποι της προσφοράς, όσοι δώσαν χρήμα, δουλειά και ψυχή, κύρια ψυχή στις ανασκαφές στους Πρόννους το καλοκαίρι του 2011. Σε όλους τους έτοιμους και αποφασισμένους να προχωρήσουμε μπροστά και φέτος, στη μεγάλη συνάντηση με την ιστορίας μας.

ΣΥΝ: Στο Γιάννη Κρούσο, τον αυτοκαταστροφικό Γιάννη Κρούσσο για αυτά που γράφει στο ithakanet. Σε όσους τα διαβάζουν και σε όσους τα κατανοούν.

ΣΥΝ: Το δίκτυο καταναλωτών στην Πιερία, οι νέοι αγρότες στην Πιερία  που μπόρεσαν το αυτονόητο αλλά για το κράτος ακατανόητο διαθέτοντας στην κατανάλωση πατάτες από το Νευροκόπι σε τιμή 2,5 φορές μικρότερη από την τιμή της αγοράς, παρακάμπτοντας το δίκτυο των μεσαζόντων.

ΣΥΝ: Κάθε ανάλογη μορφή αυτοοργάνωσης, το δίκτυο αλληλεγγύης και συνεργασίας που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα από τις σύγχρονες και δημιουργικές δυνάμεις. Είναι κάτι που γρήγορα πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε στην Κεφαλονιά γιατί το χρειάζεται η τοπική οικονομία.