του Κώστα Ζαπάντη
Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική για χρόνια βρίσκεται σε “αιχμαλωσία”. Ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα στα Ίμια το χειμώνα του 1996 η χώρα σύρθηκε από την ενδοτική κυβέρνηση Σημίτη σε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της στο Αιγαίο.
Τον Ιούλιο του 1997 στη Μαδρίτη της Ισπανίας ο Σημίτης υπέγραψε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ντεμιρέλ την ομώνυμη συμφωνία της Μαδρίτης με τον 4ο όρο της οποίας η Ελλάδα εκχωρεί εθνική κυριαρχία και αναγνωρίζει για πρώτη φορά ευθέως ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα και κατά τη λεκτική διατύπωση του 4ου όρου της συμφωνίας αναγνωρίζεται “...σεβασμός στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.”
Έτσι ο Σημίτης υπέγραψε και η Ελληνική Βουλή επικύρωσε Σύμβαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο τα όποια έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.
Με όπλο τη σύμβαση της Μαδρίτης η Τουρκία αρνείται πλέον συμβατικά κάθε πρωτοβουλία ή οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ακόμα και νότια της Κρήτης, αφού
θεωρεί ότι κάθε δράση της Ελλάδας πρέπει να έχει τη δική της έγκριση ως θίγουσα “τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της”.
Η συμφωνία της Μαδρίτης οδήγησε σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, σε αδυναμία οικονομικών δραστηριοτήτων όπως γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, σε αδυναμία εφαρμογής του δικαιώματος των 12 μιλίων.
Όμως αύριο μπορεί να είναι μια μέρα ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο για την Ελλάδα αφού προβλέπεται η υπογραφή στη Βουλιαγμένη από τους αρμόδιους υπουργούς ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου συμφωνίας που θα προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών αλλά και τη διασύνδεση των ίδιων χωρών με υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας είναι δεύτερης σημασίας, αφού το σημαντικό και πρωτεύον είναι με διεθνή σύμβαση να επιβεβαιωθεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας στο Αιγαίο και σε αυτό χρειάζεται η υποστήριξη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Ήδη η Τουρκία στις 22 Μαρτίου συγκάλεσε διεθνή συνάντηση στη Κωσταντινούπολη όπου κλήθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των μεγάλων πετρελαικών εταιρειών όπως η ΒP, EXXON, CHEVRON κ.λ.π. Εκεί ο υποδιευθυντής του τμήματος ναυσιπλοίας και αεροπλοίας του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικώ, Cagatay Erciyes, έκανε σαφές ότι για την Τουρκία δεν θα είναι ανεκτή καμία δραστηριότητα στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο εκτείνοντας τα ζωτικά Τουρκικά Συμφέροντα και Νότια της Κύπρου.
Αλλά αύριο μπορεί να είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα!
Όταν λέμε η βουλή επικύρωσε,εννοούμε το κόμμα που είχε πλειοψηφία,δηλαδή οι πατριώτες του ΠΑΣΟΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξέχαστο σε όλους το "ευχαριστούμε τους Αμερικάνους" και οι δημοκράτες βουλευτές της πλειοψηφίας να χειροκροτούν.
Και να μην ξεχνάμε και τα τρία παλληκάρια που σκοτώθηκαν και το χειρότερο το πως φέρθηκαν στον πατέρα του αδικοχαμένου Βλαχάκου που φώναζε για τη προδοσία και το ΠΑΣΟΚ τον είχε βγάλει τρελό.
Αυτοί είμαστε,αυτοί οι κυβερνώντες μας αξίζουν.