Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα αισιοδοξίας (και) από την Κεφαλονιά

του Μανώλη Γασπαράκη

φωτό: kefaloniaphotonews.gr
Τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η πολιτική των Μνημονίων έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο, μία γνωστή πλέον κατάσταση εξαθλίωσης που συναντά κανείς σε κάθε περιοχή της χώρας.
 Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της Κεφαλονιάς για την εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καθώς η δυναμική του αναμένεται να εκτοξευθεί, ως “εξαργύρωση” της πολυετούς παρουσίας στα πολιτικά δρώμενα του νησιού. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από τις βαριές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής. Τα προβλήματα και οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας δεν εισακούστηκαν, λύσεις δεν βρέθηκαν, ενώ στο πέρασμα του χρόνου η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, οδηγώντας τους κατοίκους στο αδιέξοδο.
Η πράσινη και γαλάζια απόχρωση που είχε κάποτε το νησί, με το σχεδόν 75% που είχαν συγκεντρώσει τα δύο κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του 2009, είναι εικόνα σταθμευμένη στο παρελθόν για Βενιζέλο και Σαμαρά. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόλις το 3,73% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ στη μάχη της 6ης Μαΐου ξεκινάει όχι απλώς με αφετηρία το διπλασιασμό του εκλογικού του ποσοστού, αλλά ακόμα και για διψήφιο νούμερο, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.
Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή εισακούεται, οι οργισμένοι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους με το κόμμα δημιουργώντας κλίμα ενθουσιασμού, με την τρίτη, αλλά ακόμα και τη δεύτερη θέση, να μη φαντάζει ουτοπικό σενάριο. Χιλιάδες πρώην αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
Χαρακτηριστικό της εκλογικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το γεγονός ότι το παραδοσιακό προεκλογικό κάστρο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οι πλατείες σε Αργοστόλι και Ληξούρι, περνάνε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, με τις
μνημονιακές δυνάμεις να προτιμάνε την ασφάλεια και τη σιγουριά που τους παρέχουν οι κλειστοί χώροι. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η Κοινωνική Συμφωνία, το νεοσύστατο κόμμα της Λούκας Κατσέλη, το οποίο αναμένει να συγκεντρώσει αρκετούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λόγω της σχέσης συζύγου του Γεράσιμου Αρσένη, γεννημένου στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς.

Τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η πολιτική των Μνημονίων έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο, μία γνωστή πλέον κατάσταση εξαθλίωσης που συναντά κανείς σε κάθε περιοχή της χώρας. «Δεν υπάρχει μεροκάματο» φωνάζουν οι απελπισμένοι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς, οι οποίοι έχουν δει μισθούς και συντάξεις να «κουρεύονται», τη στιγμή που η οικοδομική δραστηριότητα, βασικός οικονομικός πυλώνας για το νησί, έχει εκμηδενιστεί. Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με τα μαγαζιά ειδών υγιεινής, ηλεκτρικών προϊόντων και οικοδομικών υλικών τελούν υπό εξαφάνιση.
Στο μέτωπο του τουρισμού και ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει, τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Και ενώ από τις περισσότερες χώρες οι αφίξεις αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα των προηγούμενων ετών, εντούτοις, οι επισκέψεις τουριστών από το εσωτερικό της χώρας και από τη γειτονική Ιταλία είναι αρκετά πεσμένες. Οι ολιγοήμερες διακοπές, έστω και σε κοντινούς προορισμούς, πλέον φαντάζουν απαγορευμένο όνειρο για χιλιάδες πολίτες.
Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζονται από ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνία. Όπως αλλού έτσι και στην Κεφαλλονιά στήριξε τα κινήματα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και ενάντια στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, μέσω της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κεφαλονιάς, η οποία αποτελεί μία οργάνωση αντίστασης στο Μνημόνιο και υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων των πολιτών, κόντρα στη νέα κατοχή.
 Και οι τρεις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μάχονται ενωμένοι, με κοινές εμφανίσεις, σε αντίθεση με τα κόμματα της εξουσίας που πάνε χέρι - χέρι με τον μηχανισμό του δήμου, σύνηθες όπλο του δικομματισμού κατά την εκλογική διαδικασία.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά:
Δρακουλόγκωνας Παναγής, δικηγόρος, υποψήφιος δήμαρχος Σάμης το 2002, δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας 2003-2006, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης 2007-2010, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς με την ΑΝΑΣΑ το 2009.
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, πολιτικός μηχανικός της Πολεοδομίας, στην οποία ήταν προϊσταμένη από το 1990 μέχρι το 2010. Το 2005 βραβεύτηκε από το Σύλλογο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (Σ.ΟΛ.ΑΡ.) ως η προϊσταμένη της καλύτερης πολεοδομικής υπηρεσίας της χώρας.
Ταφλαμπάς Αλέξανδρος, δικηγόρος, δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Ιθάκης από το 1995, πρόεδρος του ΦΗΜΙΟΥ (Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ιθάκης) από το 1999 μέχρι και το 2006, μέλος της ΕΑΡ από την ίδρυσή της και μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου