Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Μιά ανθρωποκτονία με άγνωστο δράστη και πολλούς ενόχους!

του Κώστα Ζαπάντη

O σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας
Στις 27 Αυγούστου 2009 σκοτώθηκε ο Σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας στην προσπάθεια του να κατασβέσει πυρκαγιά στην περιοχή του Άνω Κατελειού.   
Ο θάνατος του θεωρήθηκε ως απώλεια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, όπως και ήταν, ενώ υπήρξε και η εύκολη δικαιολογία  ότι η πτώση οφείλετο σε κακή εκτίμηση ή σε βλάβη του πυροσβεστικού αεροπλάνου.    
Ο Στέργιος Κωτούλας τιμήθηκε, τιμάται ακόμα και θα τιμάται στο μέλλον από την τοπική κοινωνία του Ελειού και των Πρόννων, από όλους τους Κεφαλονίτες.     
Από τότε έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια και ο χρόνος συνεχίζει να κυλά και τα βαθύτερα αίτια εκείνης της απώλειας δεν έχουν ποτέ ερευνηθεί.       

Εκείνη την εποχή είχα την τιμή να ασκώ τα καθήκοντα του δημάρχου στους Πρόννους
Ο Μάκης Μεταξάς είχε παραιτηθεί από την ίδια θέση ένα χρόνο πριν ακριβώς για αυτό το λόγο. Σε μια παραίτηση που κατά τη γνώμη μου ήταν προφητική αλλά που το κράτος δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να αναγνώσει
Ο Μάκης Μεταξάς είχε παραιτηθεί λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να προστατεύσει τους ανθρώπους και τον τόπο από τους εμπρηστές που έχουν οδηγήσει σε πυρπόληση του 60% της επιφάνειας των Πρόννων και την κήρυξη της περιοχής σε αναδασωτέα κατά το ίδιο ποσοστό.
     
Η περιοχή των Μαυράτων και του Μαρκόπουλου όπου ο Στέργιος Κωτούλας έχασε την ζωή του είναι ολόκληρη αναδασωτέα λόγω των διαδοχικών εμπρησμών. Ένα φαινόμενο που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε σαν δήμος παρά τις προσπάθειες που κάναμε προς το κράτος αλλά και προς τη δικαιοσύνη που όφειλαν να λειτουργήσουν προστατευτικά.
   
Πιστεύω ότι ο θάνατος του Στέργιου Κωτούλα ήταν μια ανθρωποκτονία. Γιατί αυτός που έβαλε τη φωτιά είχε
αποδεχτεί το ενδεχόμενο στη διαδικασία της κατάσβεσης να υπάρξει απώλεια ζωής όπως και υπήρξε ή ακόμα και απώλειες ανθρώπων από την ίδια τη φωτιά όπως συνέβη παλαιότερα.  
     
Ο δράστης όμως παρέμεινε άγνωστος αφού κανείς από τις διωκτικές αρχές ή τις υπηρεσίες του κράτους δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της αναζήτησης του ή τουλάχιστον δεν κινήθηκε με τρόπο αποτελεσματικό.
     
Πρέπει όμως η κοινή γνώμη να γνωρίζει ότι στην περιοχή Μαρκοπούλου - Μαυράτων, στο διάστημα 1999-2009
δηλαδή σε μία δεκαετία εκεί που σκοτώθηκε ο Στέργιος Κωτούλας εκδηλώθηκαν 81 πυρκαγιές, γεγονός που προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών του Νομού Κεφαλονιάς.
   
Οι άγνωστοι δράστες δηλαδή σε μια περιοχή 200 κατοίκων έβαζαν περισσότερες από 8 πυρκαγιές το χρόνο, σε βαθμό που να έχει καεί ολόκληρη η περιοχή στο Μαρκόπουλο και στα Μαυράτα.
       
Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί και είχε αποτραπεί η βόσκηση μέσα στις αναδασωτέες ζώνες σε αυτό το χρονικό διάστημα της δεκαετίας, αν είχε επιβληθεί η νομοθεσία για την απαγόρευση βόσκησης, αν επιτηρούντο οι περιοχές που είχαν καεί, το φαινόμενο αυτό των διαδοχικών εμπρησμών θα είχε διακοπεί.
      
Ο Στέργιος Κωτούλας δεν θα είχε θυσιαστεί. Ο δράστης μπορεί να μην είχε βρεθεί, η δράση του όμως θα είχε διακοπεί. Πλην όμως έτσι παρέμεινε άγνωστος σαν δράστης με πολλούς όμως ενόχους.
     
Τα θυμήθηκα όλα αυτά τώρα γιατί ήδη μήνα Μάρτιο εκδηλώθηκε η πρώτη πυρκαγια της περιοχής για το 2012.  Ξεκίνησε ο νέος κύκλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου