Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ) ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Δραματικές έως εφιαλτικές οι οικονομικές εξελίξεις στην Ισπανία αλλά και την Ιταλία τρίζουν συθέμελα την ευρωζώνη.
Στην Ισπανία τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων ανήλθαν σε ιστορικά ύψη προσεγγίζοντας το 7% και τα ακολουθούν κατά πόδας τα Ιταλικά επιτόκια, ενώ η εκροή κεφαλαίων από την Ισπανία συνεχίζεται αμείωτη και το α' τρίμηνο του έφτασε τα 100 δις, τη στιγμή που οι Ισπανικές Τράπεζες καταρρέουν.
Πανικόβλητη η Γερμανία από τις Ισπανικές εξελίξεις αλλά και με το μάτι στραμμένο στην Αθήνα αντί να αλλάξει (μάλλον δεν μπορεί) ριζικά ευρωπαϊκή πολιτική, περιορίζεται στη χλωμή και ασήμαντη παράταση χρόνου στην Ισπανία για την «εξυγίανση» των δημοσιονομικών της!
Την ίδια ώρα η Κύπρος, όπως εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει ο Δημ. Χριστόφιας, βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι σε μηχανισμό στήριξης και το σημαντικότερο ο Σ. Μπερλουσκόνι ενισχύει το ανερχόμενο κίνημα επιστροφής στη λιρέτα στην Ιταλία, θέτοντας το δίλημμα: εγγύηση χρεών από την ΕΚΤ ή έξοδος από το ευρώ! 

Αυτή την ώρα, ένα μεγάλο «ΟΧΙ» της Ελλάδας στα μνημόνια και τις νεοαποικιακές Δανειακές Δυμβάσεις και η αντίσταση στους χυδαίους εκβιασμούς του ευρώ, μπορεί να γίνει ο σπινθήρας και ο καταλύτης για μεγάλες ανακατατάξεις, αλλαγές και ανατροπές σε όλη την Ευρώπη!
Ο δρόμος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί προσωρινά να είναι επώδυνος , αλλά δεν συνιστά τη μέγιστη καταστροφή απέναντι στην οποία η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός και ειδικότερα η ριζοσπαστική Αριστερά θα πρέπει να ανεχθούν αγόγγυστα μαρτυρικές θυσίες.
Αντίθετα, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκειμένου να ακολουθηθούν προοδευτικοί δρόμοι μπορεί να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα τη μόνη, ίσως, επιλογή για την ανάπτυξη και την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
 iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου