Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

"Ο φόβος τρέφει ακραίες φωνές"



Ο Τζιλ Σέφλερ
Ο Τζιλ Σέφλερ είναι ένας από τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που έρχονται στην Αθήνα για να κάνουν θέμα την «Ελλάδα της κρίσης».Την Τρίτη που μας πέρασε έγινε όμως ο ίδιος θέμα μετά τον ξυλοδαρμό του στην Πατησίων.Ο δημοσιογράφος περιέγραψε στην εφημερίδα τα Νέα, πώς έγινε το σύμβαν.

Τι ακριβώς σας συνέβη;
Περπατούσα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και ξαφνικά είδα αφρικανούς και ασιάτες μετανάστες να τρέχουν. Ενστικτωδώς έβγαλα την κάμερα και άρχισα να τραβάω. Κάποιος μου είπε να σταματήσω γιατί θα με δείρουν. Δευτερόλεπτα αργότερα μια ομάδα με ξύλα και ρόπαλα άρχισε να με κυνηγάει. Ηταν 8 το απόγευμα αλλά ήτανε ακόμα μέρα.

Ο κόσμος που ήταν στον δρόμο δεν σας βοήθησε;
Οχι, αν και έτρεξα στη μέση του δρόμου, κανείς δεν με βοήθησε. Ολοι φοβήθηκαν.

Πόσοι ήταν αυτοί που σας επιτέθηκαν;
Πρέπει να ήταν 5, αλλά όλη η ομάδα ήταν 12 με 15 άτομα.

Καταλάβατε τι ήταν;
Μου είπαν ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά πώς μπορείς να είσαι σίγουρος;

Ηταν οι ίδιοι που κυνηγούσαν και τους μετανάστες;
Α, γι' αυτό είμαι σίγουρος. Στην αρχή κυνηγούσαν τους μετανάστες και μετά εμένα. Αλλά αλλάζει τίποτε αν ήταν ακροδεξιοί ή ακροαριστεροί;

Είναι αλήθεια ότι βρισκόσασταν στην Ελλάδα για να κάνετε έρευνα για τη Χρυσή Αυγή; Ναι, η Ελλάδα ζει ένα μεγάλο πρόβλημα και οι άνθρωποι ψάχνουν για τις πιο απλές λύσεις. Και η Χρυσή Αυγή προσφέρει μια πολύ απλή απάντηση. «Για όλα φταίνε οι μετανάστες». Μπορεί η πραγματικότητα να είναι πιο πολύπλοκη, αλλά ο φόβος δεν αφήνει τους Ελληνες να σκεφτούν. Οπότε ο φόβος τρέφει τις ακραίες φωνές του πολιτικού συστήματος.

Ποια είναι η δημοσιογραφική σας συμβουλή; Τα ΜΜΕ πρέπει να καλούν αυτούς τους ανθρώπους προεκλογικά;
Αν αποκλείσεις τη Χρυσή Αυγή το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Από την άλλη, πιστεύω ότι θα πρέπει να απαγορευτεί ο ναζισμός και ο αντισημιτισμός. Ενα κόμμα που προπαγανδίζει τη βία στους ξένους, σας λέω ένα παράδειγμα, πρέπει να απαγορευτεί. Αλλά από τη στιγμή που ο νόμος σας δεν το αποκλείει από τις εκλογές, πρέπει να τους δείχνετε. Να μάθει ο κόσμος τι είναι Χρυσή Αυγή, να μην έχει δικαιολογία ότι «δεν ήξερα».
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου