Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς δεν επιθυμεί δημιουργία Μουσείου στον Πόρο.

Του Φίλιππα Μεταξά

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται στο kefalonianet.blogspot.com προκειμένου να διαβαστεί από φίλους και συμπολίτες, με όλη την σημασία της λέξης, στους οποίους και απευθύνεται. Η έννοια του συμπολίτη έχει χάσει το νόημά της στα ταραγμένα μυαλά κάποιων. Σε κάποια πολιτικά πρόσωπα απευθύνομαι προσωπικά στα υστερόγραφα, χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα διαβάσουν όσα γράφω, απλά για να υπάρχει καταγεγραμμένη η άποψή μου, στο χρόνο που έπρεπε να το κάνω ως πολίτης. 
Η αιτία της συγγραφής και η ουσία του κειμένου βρίσκεται στο πρώτο υστερόγραφο και μπορεί άνετα κάποιος να παρακάμψει τον βασικό κορμό του κειμένου και να αγνοήσει και τον ίδιο του τον τίτλο ακόμα. Το κύριο κείμενο το γραφώ με την ιδιότητα του πολίτη και επαγγελματία αυτού του τόπου. Τα υστερόγραφα τα γράφω ως πολίτης άμεσα θιγόμενος από τους θεσμούς που υποτίθεται ότι με υπερασπίζονται και με προστατεύουν....

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει μεταξύ άλλων σχετικά με τη σκοπιμότητα δημιουργίας αρχαιολογικής συλλογής-έκθεσης στον Πόρο. Αυτή θα εξέθετε στο κοινό επιλεγμένα ευρήματα από διάφορες ανασκαφές της περιοχής των Πρόννων. Θα βοηθούσε επίσης ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των ήδη υπαρχόντων, όπως και άλλων μελλοντικά ανοικτών στο κοινό αρχαιολογικών θέσεων της περιοχής, αφού ο επισκέπτης θα είχε πλέον τη δυνατότητα να δει και τα κινητά ευρήματα πριν ή μετά την επίσκεψή του εκεί.

Η ψηφοφορία έγινε λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση σχετικής πρότασης από το περιφερειακό συμβούλιο. Η περιφέρεια αναλαμβάνει μάλιστα και την κάλυψη του κόστους για τη δημιουργία της συλλογής. Η οικονομική ενίσχυση θα ανέλθει σταδιακά στα 130.000 ευρώ. Η πρόταση αφορούσε ως χώρο φιλοξενίας το εκθεσιακό κέντρο του Πόρου. Αυτό το κτίριο επελέγη από τις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού που το πρότειναν, για πολλούς παράγοντες. Ένας από τους βασικούς και αυτονόητους είναι η γειτνίαση του κτιρίου με το αστυνομικό τμήμα Πόρου.
Όλα λογικά ως εδώ, όπως γίνεται και σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αντί το δημοτικό συμβούλιο να αποδεχθεί την πρόταση και την χρηματοδότηση που προκύπτει από αυτήν, τι έκανε; Προσπάθησε να υποκαταστήσει το ρόλο των αρμοδίων υπηρεσιών που επέλεξαν αυτό το κτίριο ως κατάλληλο. Δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς στο ρόλο αυτό. Αρνήθηκε την παραχώρηση ενός νεκρού από κάθε νέα χρήση τα τελευταία δυο χρόνια κτιρίου. Αντιπρότεινε το παλαιό δημοτικό σχολείο των Τζαννάτων ως χώρο φιλοξενίας της αρχαιολογικής συλλογής. Φυσικά το δημοτικό συμβούλιο έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου στον Πόρο και είναι υποχρέωσή του να το πράξει, αν αυτό θεωρεί ωφέλιμη επιλογή για τους Πρόννους. Με την απαραίτητη προϋπόθεση όμως να προτείνει ταυτόχρονα μια βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση που θα αποδεχθεί το υπουργείο πολιτισμού και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την περιοχή. Δηλαδή τη σταθερή έκθεση των ευρημάτων των ανασκαφών στην περιοχή μας.

Ωστόσο το δημοτικό σχολείο Τζαννάτων είναι ένα κτίριο κατασκευασμένο από ένα τύπο σκληρού φελιζόλ που δεν ανταποκρίνεται σε καμία καθορισμένη από το υπουργείο πολιτισμού προδιαγραφή στον τομέα ασφαλείας για κτίρια που φυλάσσουν και εκθέτουν αρχαιότητες. Είναι ένα θαυμάσιο κτίριο για διάφορες πολύ χρήσιμες για την περιοχή δραστηριότητες και πιθανότατα ως ένα μικρό μουσείο μελλοντικά με άλλο περιεχόμενο.Yπάρχουν κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής που το φροντίζουν και το λειτουργούν επαρκέστατα. Μακάρι να ήταν σκυροδετημένο και κατάλληλο ώστε να μπορεί να υπάρξει βάση συζήτησης για αρχαιολογική συλλογή εκεί. Μιλάμε όμως για ένα χώρο στον οποίο θα φυλάσσονταν μοναδικά ευρήματα και για όχι ένα λαογραφικό μουσείο που θα εκθέτει τοπικά χειροτεχνήματα, όπως δεκάδες άλλα που υπάρχουν στην ελληνική επαρχία και όντως μπορεί να ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες προδιαγραφές του δημοτικού σχολείου Τζαννάτων. Η χρηματοδότηση των 130.000 ευρώ δεν επαρκεί καν για την ανακατασκευή του με τρόπο που θα καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να ήταν το κατ’ εξοχήν όργανο που θα έθετε το ζήτημα της ασφάλειας των ευρημάτων και όχι να τα «ξεφορτώνεται» σε κτίρια από φελιζόλ. Πέρα από το σεβασμό και την αξία που αποδίδουν στα ευρήματα με αυτό τον τρόπο οι δημοτικοί σύμβουλοί, απαξιώνοντας πλήρως το ζήτημα της ασφάλειάς τους, μην συζητώντας το καν, υπάρχει και το τυπικό του ζητήματος. Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο πολιτισμού προκειμένου να αδειοδοτήσει τελικά ένα κτίριο ως μουσείο ή αρχαιολογική συλλογή, θέτει αυστηρές προδιαγραφές από τα παράθυρα μέχρι την οροφή. Κυριότερη προϋπόθεση είναι οι σκυροδετημένοι τοίχοι. Το δημοτικό σχολείο Τζαννάτων δυστυχώς δεν έχει τίποτε από όλα όσα ορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για το τυπικότερο του ζητήματος ας προστεθεί ότι το παλαιό δημοτικό σχολείο Τζαννάτων έχει οριστεί από την Πολιτική Προστασία ως χώρος συγκέντρωσης και περίθαλψης του τοπικού πληθυσμού σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στο ίδιο κτίριο να δημιουργηθεί αρχαιολογική συλλογή! Φυσικά θα έπρεπε να πεταχτούν έξω οι προθήκες των εκθεμάτων για να φιλοξενηθούν άνθρωποι σε τέτοια έκτακτη περίπτωση. Πρόκειται για αποφάσεις που παίρνονται στο πόδι χωρίς καμία μελέτη. Ας υπήρχε τουλάχιστον η ευθιξία να προταθεί ένας άλλος χώρος για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας.

Δυστυχώς με την απόφαση τους οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων που ψηφίσαν με αυτό τον τρόπο, έδειξαν ότι τουλάχιστον αδιαφορούν για το θέμα. Αν είχαν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα και είχαν μιλήσει με κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες δεν θα ψήφιζαν ποτέ κάτι τέτοιο. Κανένας υπεύθυνος για τα ευρήματα δε θα συζητούσε για πάνω από ένα δευτερόλεπτο το ενδεχόμενο αυτά να φιλοξενηθούν στο δημοτικό των Τζαννάτων. Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο ή αρχαιολογική συλλογή στεγασμένη σε κτίριο με ξύλινη στέγη (!!!) και λεπτούς τοίχους από ηρακλείτη ή άλλο παρόμοιο υλικό. Αυτό είναι προφανές ακόμα και για αδαείς με το ζήτημα. Μέχρι και οι αρχαιολογικές αποθήκες έχουν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές ή και άλλης κατηγορίας μουσεία που δεν φιλοξενούν μοναδικές αρχαιότητες αλλά κοινά εκθέματα. Υπήρξε κάποιος δημοτικός σύμβουλος άραγε που ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης;  Δυστυχώς τα ‘’καλαίσθητα’’ κτίρια δεν είναι πάντα και τα κατάλληλα και δεν είναι επιχείρημα αυτό για να στηρίξει την πρότασή σας.

Είτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν ιδέα τι είναι ένας χώρος που φιλοξενεί αρχαιότητες, είτε είναι τόσο πολυταξιδεμένοι που αποτελούν τους μοναδικούς Έλληνες που αντίκρισαν στη ζωή τους κτίριο φύλαξης και έκθεσης αρχαιοτήτων κατασκευασμένο με ξύλινη στέγη και τοίχους από ηρακλείτη και φελιζόλ. Ή τελικά έχουν διαβεβαίωση από κάποιους ότι το υπουργείο πολιτισμού θα δεχθεί τελικά το χώρο αυτό ως κατάλληλο, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο κρατούν κρυφή αυτή τη διαβεβαίωση.
Μετά από τις κλοπές που έλαβαν χώρα στην εθνική πινακοθήκη στην Αθήνα και στο μουσείο αρχαίας Ολυμπιάς, η απόφασή τους ήταν να προτείνουν το δημοτικό Τζαννάτων, ενώ ήδη η υπηρεσία έχει επιλέξει άλλο κτίριο ως κατάλληλο; Τι καινοφανές τους κάνει να πιστεύουν ότι θα τη μεταπείσουν και θα υπάρξει άνθρωπος που θα βάλει την υπογραφή του σε κάτι τέτοιο; Σε ποιόν πλανήτη ζουν;

Η απόφαση που πάρθηκε τελικά είναι ανύπαρκτη, διότι δεν λαμβάνει υπόψη κανένα αντικειμενικό δεδομένο. Αποτελεί απλή ευχή του δημοτικού συμβουλίου και όχι πρόταση, γιατί αντιπροτείνει κάτι που δεν είναι εφικτό με κανένα τρόπο. Με ευχές όμως δεν προχωράει τίποτα. Μακάρι να υπάρξει κάποιος δημοτικός σύμβουλος που μπορεί να αποδείξει το αντίθετο, ώστε το θέμα να προχωρήσει.

Ας υποτεθεί όμως ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν ενημέρωση ή ενδιαφέρον για το θέμα, ώστε να ψηφίσουν κάτι τέτοιο. Η αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζει το δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία ενός μικρού μουσείου είναι τελικά να το διώξουμε έξω από το εμπορικό και πολεοδομικό κέντρο του Πόρου. Δηλαδή να μειωθεί όσο γίνεται η όποια ωφέλεια θα είχε για την τοπική οικονομία. Οι περισσότεροι οικονομικά ενεργοί κάτοικοι των Τζαννάτων και όλων των γειτονικών οικισμών ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον Πόρο. Τα Τζαννάτα αποτελούν περιοχή κατοικίας κατά κύριο λόγο. Στο κέντρο και τον οικισμό του Πόρου υπάρχουν οι υπηρεσίες εστίασης, φιλοξενίας, στοιχειώδεις υποδομές αναψυχής των επισκεπτών, το εμπορικό λιμάνι, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και το παρακείμενο τουριστικό αγκυροβόλιο από το οποίο μπορούν πεζοί οι χρήστες του να επισκέπτονται την αρχαιολογική έκθεση καθ’ όλη την τουριστική περίοδο. Υπάρχει επίσης ασφαλής πεζόδρομος και από βορρά και από νότο που προσφέρει άνετη πρόσβαση στους επισκέπτες.
Μας λείπουν κι άλλοι επισκέπτες στα Τζαννάτα; Αυτό είναι το πρόβλημα της περιοχής; Ποιος το ισχυρίζεται; Αν χρειαζόταν, οι επισκέπτες στα Τζαννάτα υπάρχουν ήδη σε τεράστια επάρκεια για να καλύψουν την όποια αναπτυξιακή ανάγκη θα ανέκυπτε εκεί για παραμονή τους στην περιοχή. Προφανώς δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη, γιατί αυτοί οι χιλιάδες επισκέπτες δεν παραμένουν στην περιοχή, μετά από το πέρασμά τους από τις αρχαιολογικές θέσεις. Ούτε προβλέπεται από κάπου ότι θα προκύψει αυτή η ανάγκη στο εγγύς μέλλον. Σε τι παραπάνω θα βοηθούσε ένα μουσείο εκεί στον συγκεκριμένο τομέα;
Η τοπική οικονομία αναζητά τρόπο ώστε οι περίπου 15.000 ανά έτος επισκέπτες του Μυκηναϊκού τάφου στα Τζαννάτα να έρχονται και τον Πόρο. Εκεί περιμένει ο τόπος από το δημοτικό συμβούλιο να δώσει λύσεις. Αυτό θα αποτελούσε μια μικρή ώθηση στην οικονομία της περιοχής. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν η δημιουργία έκθεσης με τα ευρήματα του Θολωτού τάφου και των υπόλοιπων ανασκαφών της περιοχής. Διώχνοντας την αρχαιολογική συλλογή έξω από τον χώρο οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, κάνουμε πολύ πιο δύσκολη την προσβασιμότητα της σε ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών του Πόρου και μειώνουμε τις ώρες που δυνητικά κάποιος προγραμματίζει για να περάσει εντός του οικισμού του Πόρου και στην ευρύτερη περιοχή κατ’ επέκταση. Το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να επιχειρηματολογήσει με λεπτομέρεια σχετικά με την καταλληλότητα του κτιρίου στα Τζαννάτα ως αναπτυξιακό εργαλείο, ακόμα και στο απίθανο ενδεχόμενο να αποδεχόταν το υπουργείο πολιτισμού μέσω την υπηρεσιών του να συζητήσει για αυτό.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει τη δημιουργία μουσείου σε ένα κτίριο το οποίο δε θα γινόταν ποτέ αποδεκτό από κανένα υπεύθυνο για την ασφάλεια των ευρημάτων. Να προτείνει το τίποτα δηλαδή, αρνούμενο ταυτόχρονα την εφικτή λύση. Δεν έχει σημασία αν αυτό ήταν εις γνώση των συμβούλων ή το ψήφισαν επειδή δεν είχαν το ενδιαφέρον να ενημερωθούν. Μετράει η τελική ωφέλεια για τον τόπο και η αποτελεσματικότητα των ψηφισμάτων στην ζώσα πραγματικότητα. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνονται και αν δεν ξέρουν να ρωτάνε.  Κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν θα ρίσκαρε τη φύλαξη πολιτιστικών θησαυρών στο δημοτικό Τζαννάτων, αν είχε ο ίδιος την ευθύνη. Αυτό καταδεικνύει ανεπαρκές ενδιαφέρον για την πολιτιστική μας κληρονομία. Το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά αποφάσισε να αρνηθεί και να επιστρέψει τα 130.000 ευρώ με τα οποία η περιφέρεια χρηματοδοτεί την συλλογή, η οποία θα έβγαζε πολλά ευρήματα από τις αποθήκες για να εκτεθούν στο κοινό. Στερεί από τον Πόρο και συνολικά από την περιοχή των Πρόννων μια μικρή δημόσια δαπάνη που θα είχε πολλαπλάσια οφέλη και στην πανελλήνια και διεθνή απήχηση της περιοχής και στην οικονομία της. Εκτός αν έχουμε φτάσει στο πολύ πρωτότυπο για τα παγκόσμια δεδομένα σημείο να απαξιώνουμε τόσο πολύ πια την αξία ενός μουσείου, τόσο ως πολιτιστικό αγαθό για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και ως πόλο έλξης επισκεπτών.

Ταυτόχρονα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε η, απίθανη πλέον με αυτά τα δεδομένα, δημιουργία μουσείου να έχει την ελαχίστη δυνατή ωφέλεια για την τοπική οικονομία. Αποφάσισε το μουσείο να είναι μακριά από την οικονομική κοιτίδα της περιοχής. Πιθανότατα το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί ότι ο Πόρος δεν έχει ανάγκη από μια υποδομή που θα προσελκύσει επισκέπτες. Η χειροπιαστή βοήθεια που δόθηκε στην στον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής με αυτή την απόφαση ποια είναι;

Το δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις θα έπρεπε άραγε να ερωτώνται με λίστες υπογραφών εκατοντάδων κατοίκων του Πόρου για τη σκοπιμότητα της δημιουργίας μουσείου στον Πόρο ή να έχουν κινήσει γη και ουρανό από μόνοι τους για να το επιτύχουν; Έστω και σε άλλο κατάλληλο κτίριο αφού δεν θεωρούν το εκθεσιακό κέντρο ως επαρκή λύση. Ας το υποδείξουν οι ίδιοι.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει πρόθεση να παραχωρηθεί η κάτω αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου στον Πόρο για την αρχαιολογική έκθεση, έπρεπε να είχε ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία. Να παρουσιαστεί επιτέλους τεκμηριωμένα η εναλλακτική πρόταση για τη χρήση του κτιρίου που θα δημιουργούσε συνολικά μεγαλύτερη ωφέλεια για την περιοχή, για να πάψει αυτή η ατέρμονη συζήτηση. Να γνωρίζει το κοινό και οι κάτοικοι τι άλλη δυνατότητα υπάρχει. Κρυπτόμενοι πίσω από αποφάσεις, παραγράφους και υπεκφυγές, αναλισκόμαστε στο τι έγινε, τι θα γίνει, γιατί δεν έγινε. Όλα αυτά με δεδομένο ότι τα τελευταία 2 χρόνια στο συγκεκριμένο κτίριο δε συμβαίνει απολύτως τίποτα νέο που να ωφελεί την τοπική οικονομία. Κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν προβληματίστηκε από αυτό; Αίφνης ανέκυψε ανάγκη να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο το εκθεσιακό κέντρο, αν ποτέ; Για το τι έγινε και τι τεράστιο έργο παράχθηκε τόσα χρόνια εκεί υπάρχει μια και ξεκάθαρη απάντηση. Παρεδόθη στην κοινωνία, σωσμένο, καταγεγραμμένο και διατηρημένο αρχαιολογικό υλικό για ένα κανονικό μουσείο από το 5.5000 π. Χ. έως τη Ρωμαϊκή εποχή, μαζί με αρχαιολογικές θέσεις. Πόσοι οικισμοί 1000 κατοίκων στην Ελλάδα έχουν την ίδια τύχη; Ας μας ονοματίσουν αυτούς τους τόπους. Τι άλλο έπρεπε να κάνουν οι αρχαιολόγοι κατά την παραμονή τους εδώ, πέρα από τη δουλειά τους; Να καθαρίζουν ποδοβάγιες και να κεντρώνουν δέντρα; Ας αποδείξουν όλοι αυτοί που λένε για διακοπές των αρχαιολόγων ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ή ότι το μουσείου που προτείνεται θα εκθέτει αέρα κοπανιστό.
Αφού ήταν τόσο μεγάλη ανάγκη να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο το εκθεσιακό κέντρο, ποιος στάθηκε εμπόδιο 2 χρόνια τώρα ώστε να μην υπάρχει έτοιμη εναλλακτική πρόταση που να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα; Υποτίθεται ότι αυτή η ανάγκη υπάρχει και επεξεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό κάποιων. Υποτίθεται ότι ήταν μια τεράστια ανάγκη λόγω της οποίας ο τόπος μας υπέφερε, μαράζωνε και δεν έχουμε τουρισμό(!!!). Κι όμως κατά ένα περίεργο τρόπο δεν έχει ακόμα ωριμάσει αυτή η πρόταση στο πεδίο πρακτικής εφαρμογής. Αναζητείται ακόμα;
Και οφείλει αυτή η αντιπρόταση να γίνει με όρους αναπτυξιακής αειφορίας για να διεξάγεται ορθολογικά ο δημόσιος διάλογος. Διότι το μουσείο θα μείνει εκεί, όπως και τα ευρήματα για να τα βλέπουν οι μαθητές και οι επισκέπτες του τόπου και αύριο μπορεί η περιοχή να διεκδικήσει την φιλοξενία τους σε ακόμα καλύτερη στέγη. Ούτε ανήκουν σε κανέναν προσωπικά τα ευρήματα, ούτε θα τα πάρει κανείς σπίτι του. Αντί αυτού υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η σχετική χρηματοδότηση με ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου και σε 5 ή 10 χρόνια θα συζητάμε ακόμα για τη δημιουργία μιας μικρής συλλογής αντί να διεκδικούμε ακόμα καλύτερες λύσεις ή την χρηματοδότηση άλλων ακόμα σημαντικότερων αναπτυξιακών αναγκών. Λειτουργούμε σαν να υπάρχει κάποιος που θα δίνει αφειδώς χρήματα όποτε τα χρειαστούμε, για ότι τα χρειαστούμε, αμέσως μόλις τα ζητήσουμε. Από πότε υπάρχει η πολυτέλεια να αρνούμαστε χρηματοδοτήσεις που δίδονται για συγκεκριμένο κοινωφελή σκοπό ή έστω να βάζουμε από μόνοι μας ανυπέρβλητα εμπόδια μπροστά στην προοπτική αξιοποίησής τους;

Αλλά ακόμα και όσα ακούγονται ως πιθανές προτάσεις χρήσης του κτιρίου, δεν μπορούν καν να συγκριθούν με την αξία δημιουργίας αρχαιολογικής συλλογής. Διότι ένα μουσείο, έστω και μικρό, απευθύνεται σε ένα τεράστιο εύρος επισκεπτών, ξεκινώντας από τον σχολικό τουρισμό, τους παραθεριστές που επιλέγουν τον Πόρο ως τόπο διακοπών, επισκέπτες από παρακείμενους παραθεριστικούς προορισμούς, τους χρήστες τουριστικών σκαφών, ακόμα και τους περαστικούς από το λιμάνι. Θα υπάρχει πάντα ως ξεκάθαρη και έντονη ένδειξη υψηλού ενδιαφέροντος σε κάθε τουριστικό χάρτη και τουριστικό οδηγό, σε κάθε σχετική ιστοσελίδα και διεθνή τουριστική έκθεση. Θα αναφέρεται σε χώρους και δομές εκπαίδευσης. Ποια άλλη δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει άκοπα αυτή την μόνιμη προβολή στον τόπο, χωρίς κανένα κόστος διαφήμισης; Ας ονοματιστεί επιτέλους συγκεκριμένα.
Ποια άλλη υπηρεσία θα είναι πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική για την διαφήμιση των Πρόννων και τον επισκέπτη του Πόρου από το να θαυμάσει ευρήματα κάθε είδους και χρήσης από την εποχή που ο άνθρωπος ζούσε σε σπηλιές, ως την εποχή των Ομηρικών επών πάνω στο ήθος των οποίων κτίστηκε ο δυτικός πολιτισμός, ως την αρχαϊκή και την κλασσική εποχή, ως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή; Σε ποιο άλλο μέρος της Ελλάδας υπάρχουν τόσο μικροί τόποι που μπορούν να προσφέρουν κάτι παρόμοιο;
Ποια άλλη υποδομή θα μας επέτρεπε να προωθήσουμε διεθνώς το δίπολο Αρχαία Ολυμπία – Πόρος Κεφαλονιάς ως πρόταση στην αγορά τουριστικών εκδρομών ειδικού ενδιαφέροντος;
Τι είναι επιτέλους αυτό το τόσο σημαντικό, πλην κρυφό σε όλους, που θα έλεγε ο μέσος επισκέπτης ότι τον ενδιαφέρει παραπάνω ώστε να επισκεφθεί τον Πόρο μόνο και μόνο για αυτό; Ουζερί; Τεκές; Γραφείο αντιδημάρχου; Χώρος εκδηλώσεων; Ενοικιαζόμενα δωμάτια; Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας πει κάποιος αυτή την άλλη χρήση του εκθεσιακού κέντρου που θα προσφέρει δυνητικά τα παραπάνω ή και περισσότερα από τα παραπάνω. Πώς ανταποκρίνεται το δημοτικό συμβούλιο στην ασφάλεια, την ανάγκη και τον τρόπο έκθεσης αυτών των ευρημάτων τελικά; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι αν μια αρχαιολόγος έτρωγε τυρόπιτα στο καράβι (!!!) με χρήματα του δήμου; Είναι συνειδητή και τεκμηριωμένη επιλογή να στέλνουμε τον πολιτισμό μας σε κτίρια από φελιζόλ και ξύλινες στέγες, προκειμένου να έχει ένας αντιδήμαρχος περίβλεπτο γραφείο από όλα τα σημεία του Πόρου, ενώ το καθημερινό αντικείμενο εργασίας του είναι έξω από αυτό; 
 Γιατί δεν παρατίθενται τελικά στο δημόσιο διάλογο ξεκάθαρα και με χρονοδιαγράμματα οι άλλες λύσεις αξιοποίησης του εκθεσιακού κέντρου; Ντρέπεται κανείς για τις απόψεις του και φοβάται να τις παραθέσει δημοσίως; Ωραία, να φύγουν οι αρχαιολόγοι. Μετά τι; Κανένας απολύτως νοήμων άνθρωπος δεν έχει πρόβλημα να αποδεχθεί την αντίθετη άποψη αν τεκμηριώνεται επαρκώς. Διότι πρόταση δεν είναι να λες τι δεν σου αρέσει, αλλά εμπεριστατωμένα να παραθέτεις ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προς όφελος του τόπου σου.  Και σίγουρα μπορούν να υπάρξουν και υπάρχουν πολύ καλές και χρήσιμες ιδέες για την αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου με άλλους τρόπους που καμία σχέση δεν έχουν με αρχαιολόγους και αρχαιότητες, πλην όμως καμία δεν έχει κατατεθεί  δημοσίως. Θα χρειαστεί βεβαίως πρώτα να αποδείξει ότι υπερτερεί με επιχειρήματα και επιστημονική τεκμηρίωση έναντι μιας μόνιμης αρχαιολογικής έκθεσης.

Μας είναι τόσο αδιάφορο να υπάρχει ένας μικρός χώρος όπου οι μαθητές της περιοχής και όσοι γεννιούνται στον τόπο αυτό θα βλέπουν την ιστορία και το παρελθόν των προγόνων τους; Ποιο το άλλο αποδοτικότερο κίνητρο για τους νέους ανθρώπους που θα τους ωθήσει να αγαπήσουν τον τόπο τους, να υπερασπίζονται με ήθος τον τρόπο ζωής τους σε όποιο μακρινό μέρος του κόσμου και αν βρεθούν, να υπερασπίζονται τις παραδόσεις τους και να μην γίνονται άκριτα έρμαια λαμπερών και νεωτεριστικών προϊόντων; Ποια καλύτερη κιβωτός γνώσης θα δώσει ένα μικρό κίνητρο σε ένα νέο άνθρωπο για να ασχοληθεί με ωφέλιμα για τον εαυτό του πράγματα; Ποια άλλη αδήριτη ανάγκη τα υπερκαλύπτει επιτέλους αυτά; Γιατί το χρειάζονται και το πραγματοποιούν όλες οι κοινωνίες του πλανήτη από τις πιο πρωτόγονες, μέχρι τις πλέον εξελιγμένες όταν έχουν τη δυνατότητα, για να το περιφρονούμε εμείς; Πρέπει να είμαστε η μοναδική περιοχή του πλανήτη που χρειάζεται κάνεις να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη ίδρυσης μουσείου με την ιστορία της περιοχής, βασιζόμενος αποκλειστικά στο χρήμα και την οικονομική ωφέλεια που αυτό θα φέρει, αφού τα παραπάνω δε μας λένε τίποτα τελικά και τα έχουμε λύσει με άλλο τρόπο.
Μένουν μόνο σκοταδιστικά κηρύγματα μίσους που αναζητούν τις μάγισσες του νέου μεσαίωνα για να τις κάψουν στην πυρά. Σήμερα οι αρχαιολόγοι, αύριο κάποιοι άλλοι. Πάντα χωρίς επιχειρήματα, αλλά μόνο με καταγγελίες. Όπως τότε.

Το δημοτικό συμβούλιο λοιπόν, προτίμησε να λάβει την απόφαση που πήρε, στηριζόμενο σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των πολιτιστικών αγαθών που έχουν προκύψει από την έρευνα και τις ανασκαφές στους Πρόννους. Δε συζήτησε καν με ποιο τρόπο οι αρχαιολογικές θέσεις και τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν καλύτερα επ’ ωφελεία της περιοχής. Δεν συζητήθηκε η ασφάλειά τους. Προτίμησε να κινηθεί σε ένα άξονα που αντιλαμβάνεται το πολιτιστικό αγαθό ως ένα συνονθύλευμα από χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, λησμονημένους νεκρούς, βύσσαλα, κόκκαλα, σκάνδαλα και συνωμοσίες. Γεννάται το ερώτημα αν ο σύνδεσμος φιλολόγων Κεφαλονιάς πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του για το πώς αντιλαμβάνεται μέρος της κοινωνίας μας την έννοια του πολιτιστικού αγαθού, εν όψει επόμενων εκδόσεων και εκδηλώσεων που προγραμματίζει. Οι χωρίς επιχειρήματα και όριο τερατολογίες φαίνεται ότι πείθουν περισσότερο από κάθε προσπάθεια αξιολόγησης του αρχαιολογικού υλικού ή των αντικειμενικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής των Πρόννων, για τα οποία κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου επιχειρηματολογούν με θέρμη και τελικά καταλήγουμε να απαξιώνονται ως ‘’αηδίες’’ από ανθρώπους που δεν μπαίνουν καν στην ουσία της συζήτησης.
Προφανώς δεν ήξερε τι συζητούσε το δημοτικό συμβούλιο. Τι σχέση έχει ένα μουσείο με τις όποιες διαμαρτυρίες για τη φιλοξενία αρχαιολόγων στο εκθεσιακό κέντρο από ανθρώπους που φαντάζονται ανασκαφές μέσω ρομπότ και τηλεματικής από την Αθήνα ή να στέλνουμε τα ευρήματα στην Κυλλήνη και να περιμένουν φρουρούμενοι οι αρχαιολόγοι εκεί για να τα μελετήσουν, συντηρήσουν και αποκαταστήσουν πριν τα στείλουν πίσω; Τι σχέση πάλι είχε η διαμονή ανθρώπων στο εκθεσιακό κέντρο με το πανεπιστήμιο του Simon Fraser και τα μαθήματα που γίνονται εκεί; Κοιμάται κάποιος από τους φοιτητές εκεί; Μόνο εν ώρα παραδόσεως θα μπορούσε. Γδέρνουν τους τοίχους; Τι κακό κάνουν; Όταν μάλιστα το πανεπιστήμιο πληρώνει το δήμο για τη χρήση του κτιρίου και όλων των άλλων υπηρεσιών; Συζήτηση άσχετων πραγμάτων σε μπερδεμένους εγκεφάλους.
Αν έκαναν έτσι στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν θα υπήρχε κανένα μουσείο. Πουθενά. Μετριέται σε αριθμό τυροπιτών και προφυλακτικών η αξία όσων άφησαν στον τόπο αυτοί οι «κακοί» αρχαιολόγοι; Σπίτι τους τα έχουν; Ας τα κοστολογήσουν τουλάχιστον οι δημοτικοί σύμβουλοι για να αφαιρεθεί και το ποσό από το δημόσιο χρέος της χώρας. Οι «κακοί» αρχαιολόγοι που καθάριζαν την παραλία της πλατείας, αλλά όλως τυχαίως ξεχνούσαν να μαζέψουν τα προφυλακτικά που πετούσαν στον περίγυρο του εκθεσιακού τις νύχτες, όπως κάθε κανονικός άνθρωπος κάνει σε τέτοια περίπτωση. Πάντα βγαίνει στο μπαλκόνι του και σε τακτά χρονικά διαστήματα πετάει εδώ κι εκεί χρησιμοποιημένα προφυλακτικά. Αν δεν έχει μπαλκόνι αναγκαστικά χρησιμοποιεί το παράθυρο. Αν δεν έχει και παράθυρο βγαίνει από την πόρτα και τα πετάει εκεί. Τεστ σπέρματος έγινε τουλάχιστον για να διαγνωστεί σε ποιόν ανήκουν τα προφυλακτικά που στη πλούσια φαντασία τους βρήκαν κάποιοι;
Και να θυμούνται οι κάτοικοι αυτού του τόπου ότι προσφάτως κάποιοι σήκωναν, πολύ σωστά πράττοντας, μαύρες σημαίες στον Πόρο διαμαρτυρόμενοι για την διαφαινόμενη υποβάθμιση τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι και το Ληξούρι. Όταν κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του τόπου τους για ένα αντίστοιχο θέμα συνηγόρησαν σε «αν» «εφόσον» και «όταν», αντί να συζητάνε και να απαιτούν από το συμβούλιο τρόπους για να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών στον Πόρο. Σήκωσαν περήφανα λευκές σημαίες αυτή τη φορά. Είναι και αυτό μια στάση, δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανείς για αυτό. Φαίνεται στα πλαίσια του Καλλικράτη απαγορεύεται να υποστηρίζονται τέτοια πράγματα εκτός Αργοστολίου. Εμείς συμβιβαζόμαστε άλλωστε μόνο με ένα-δυο τμήματα ΑΕΙ, έστω ΤΕΙ, στον Πόρο με 1000 φοιτητές το λιγότερο. Είναι απόλυτα εφικτό στην Ελλάδα του 2012 και δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο. Διεκδικούμε, όχι αστεία! Πάντα θα είμαστε διαμαρτυρόμενοι με καρυοφύλλια πίσω από τις εξελίξεις για να αποτρέπουμε αυτό που δε μας αρέσει, χωρίς να έχουμε μια δημιουργική πρόταση;

Άραγε υπήρξε δημοτικός σύμβουλος που ζήτησε ειλικρινά στη συνεδρίαση να πληροφορηθεί ποια είναι τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή, ποια η αξία της ως πολιτιστικό αγαθό και ποιος ο πιθανός τρόπος αξιοποίησης τους, αντί να γίνεται συζήτηση περί εσωρούχων; Αν τελικά αξίζουν αυτά τα πράγματα που έχουν βρεθεί να εκτεθούν σε ένα δημόσιο χώρο ή είναι ποταπά βύσσαλα και πέτρες; Ο αγράμματος Μακρυγιάννης πριν 190 χρόνια δεν τα θεωρούσε πέτρες πάντως, που καμία τέτοια σκανδαλώδη και υστερόβουλη ανησυχία για μουσεία και αρχαιολογικές συλλογές δεν είχε στο μυαλό.
Οι ίδιοι οι ανασκαφείς αρχαιολόγοι και πλήθος επιστημόνων αποδέχονται τα μυκηναϊκά και νεολιθικά ευρήματα των Πρόννων ως τα σπουδαιότερα της εποχής τους σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Πλάι σε αυτά υπάρχουν μεγάλης σημασίας κινητά ευρήματα και πλήθος αρχαιολογικών θέσεων από όλες τις περιόδους της ιστορίας, ξεκινώντας από το 5500 π.Χ. μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο. Κάτι που σε τέτοιο χρονικό και ποιοτικό εύρος δεν υπάρχει σε καμία άλλη περιοχή της νησιωτικής Ελλάδας, εκτός Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου. Δεν διαθέτουμε τη δυνατότητα για μια μικρή αρχαιολογική συλλογή, αλλά μελλοντικά για ένα από πιο πλήρη και ενδιαφέροντα μουσεία της νησιωτικής Ελλάδας σε συνδυασμό με τις αρχαιολογικές θέσεις.
 Η απάντηση του δημοτικού συμβουλίου σε αυτά είναι να αδιαφορεί για την έκθεσή τους στο κοινό, να αδιαφορεί για τις συνθήκες ασφαλείας και να τείνει ευήκοον ους σε φαντασιακές αναλύσεις διαφόρων Μινχάουζεν περί χρησιμοποιημένων προφυλακτικών, βρετανικού δικαίου και εσωρούχων; Να μετράμε τα δωμάτια του πάνω ορόφου σαν να μαδάμε μαργαρίτα αντί να δρούμε. Μήπως αντίθετα θα έπρεπε ήδη να συζητά για την ενοποίηση όλων αυτών των αρχαιολογικών θέσεων, άσχετα με το πόσο σημαντικές ή ασήμαντες είναι προκειμένου να δούμε τι αξίζει να προστατευθεί και τι όχι, αντί να κυνηγάμε την ουρά μας; Ή θα γίνει έρευνα για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό ή θα τα πάρουν όλα αμπάριζα τα JCB και τα Caterpillar.
Τόσο αδιάφορα είναι όλα αυτά για το δημοτικό συμβούλιο; Μήπως θα έπρεπε να το ενδιαφέρει έστω ελάχιστα να ρωτήσει και να πιέσει αν μπορεί να ανασκαφεί η μοναδική κλασσική ακρόπολη της Κεφαλονιάς που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, στους Αρχαίους Πρόννους; Μήπως να το ενδιέφερε ένα νέο μουσείο δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα με όλα τα ευρήματα από όλες τις ανασκαφές; Τι κάνει για αυτό; Μήπως να το ενδιέφερε ένας πεζόδρομος που θα ξεκινούσε από νέο μουσείο και θα οδηγούσε με ενημερωτικές πινακίδες και ασφάλεια τον επισκέπτη μας κάτω από τη Δράκαινα, στο στενό του Πόρου, στο δρόμο για το μοναστήρι της Άτρου, στο διοικητικό κέντρο των Μυκηναίων στη Ρίζα και όσα θα αποκαλυφθούν εκεί, στον Θολωτό βασιλικό τάφο και ακόμα παραπέρα;
Ποια είναι η ανησυχία μας αντιθέτως; Φτάσαμε στο σημείο να ανησυχούμε μόνο αν μπορεί ή όχι να παρκάρει το λεωφορείο στη στροφή του εκθεσιακού για να αφήνει τους επισκέπτες ακριβώς μπροστά στην πόρτα και αυτό μάλιστα να καθίσταται κριτήριο καταλληλότητας του κτιρίου από τους επιστήμονες του δημοτικού συμβουλίου. Λες και στο μουσείο Πατρών, στο Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, στο μουσείο της Ακρόπολης, στο Λούβρο, στο Βρετανικό μουσείο, στο Σμιθσόνιαν και σε όλα τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, τα λεωφορεία αφήνουν τους επισκέπτες-επιβάτες μπροστά στο κατώφλι της πόρτας και όχι εκατοντάδες μέτρα μακριά πολλές φορές. Ενώ εμείς στην Κεφαλονιά δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως μουσείο ένα κτίριο που ο επισκέπτης δεν θα κατεβαίνει από τα λεωφορεία χρησιμοποιώντας ως υποπόδια τις προθήκες των εκθεμάτων και να το χρησιμοποιούμε αυτό και ως επιχείρημα. Μας ξυνίζει…Δε μας κάνει. Πραγματικά είναι βιασμός της λογικής αυτά που ακούγονται. Με βάση αυτά τα επιχειρήματα κρίνεται η τύχη του τόπου; Ξυπόλητοι θα έρχονται οι επισκέπτες και απαγορεύεται να περπατάνε; Σε ποιο μέρος του κόσμου τα είδαν αυτά οι δημοτικοί σύμβουλοι και θέλουν να τα αντιγράψουμε στην Κεφαλονιά ;

Αντί για τον εμπαιγμό της δήθεν αντιπρότασης του δημοτικού των Τζαννάτων που δεν πρόκειται να προωθήσει σε τίποτα την δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής στην περιοχή, θα ήταν προτιμότερο σε μια επόμενη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο να πρωτοπορήσει, να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να διορθώσει την γκάφα που ψηφίστηκε. Να αναζητήσει και να προτείνει το πιο ευτελές τσίγκινο παράπηγμα στην κορυφή κάποιου μακρινού λόφου ως κατάλληλη κιβωτό της ιστορίας του τόπου μας και προμετωπίδα της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Και αυτό με κάθε σεβασμό στην μεγάλη ιστορία του δημοτικού σχολείου των Τζαννάτων και την προσφορά του στην εκπαίδευση πολλών γενεών του τόπου και δικών μου προγόνων. Απλά δεν υπάρχει καμία βάση συζήτησης για αυτό το κτίριο σε επίπεδο προδιαγραφών ασφαλείας και όποιος το ισχυρίζεται, οφείλει να προσκομίσει σχετικά έγγραφα ή έστω αξιόπιστη προφορική διαβεβαίωση από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες, πριν προσπαθήσει να τις υποκαταστήσει χωρίς ο ίδιος να έχει σχετική επιστημονική επάρκεια.

Αυτά για να γνωρίζουν όσοι δε φορούν εθελουσίως παρωπίδες, με ποιο τρόπο και ποιούς παρελκυστικούς τακτικισμούς κάποια υδροκεφαλικά κυκλώματα σαμποτάρουν μονίμως «με το γάντι» κάθε προσπάθεια να αναπτυχθεί οτιδήποτε θετικό στην περιοχή μας, μην έχοντας την παραμικρή αντιπρόταση. Μέχρι να δημοσιευθεί αυτή τουλάχιστον για να συγκρίνει και να κρίνει ο πολίτης.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι στην ουσία το δημοτικό συμβούλιο δεν επείγεται για δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής στον Πόρο και έκανε ότι ακριβώς έπρεπε για να καθυστερήσει τη δημιουργία της, χωρίς να νομίζει ότι θα φανεί το ίδιο ένοχο και παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, κρυμμένο πίσω από αστεία επιχειρήματα. Θα όφειλε το δημοτικό συμβούλιο για να έχει μια τυπική θεσμική κάλυψη, τουλάχιστον να προτείνει ένα κτίριο το οποίο θα αποδεχόταν το υπουργείο πολιτισμού να συζητήσει έστω σχετικά με την καταλληλότητά του. Έστω να ζητήσει την αποστολή εγγράφου που να ζητά κάτι τέτοιο. Μακάρι να παρακάμπτονταν έτσι εύκολα οι υπηρεσίες, αλλά ανάλογο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά στην ελληνική επικράτεια για να το επικαλεστούμε εμείς. Θα δούμε και ένα «καλαίσθητο» μουσείο από φελιζόλ και με ξύλινη στέγη στη ζωή μας. Πάντα έτσι πρωτότυποι να είμαστε.

Το πιο τίμιο θα ήταν ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές όλα τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων που ψήφισαν με αυτό τον τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο, δημοσίως να αναφωνήσουν ότι δεν επιθυμούν δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής στον Πόρο και ότι συμπλέουν με τις φωνές εκείνες που πολεμούν αυτό το ενδεχόμενο, αν τελικά αυτό πιστεύουν. Δεν είναι πρόταση να πετάμε την μπάλα στη εξέδρα μην αξιοποιώντας τα χρήματα που δίνει για το συγκεκριμένο σκοπό η περιφέρεια λες και υπάρχουν διαθέσιμοι πακτωλοί χρηματοδοτήσεων και δημοσίων δαπανών σε μια Ελλάδα με ύφεση 5%.
Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να φροντίσει για την αξιοποίηση αυτού του ποσού προς όφελος της περιοχής και την ευκαιρία που δίνεται, διαφορετικά η απώλεια του ποσού θα καταλογιστεί στον ίδιο ενώ θα οφείλεται στην πραγματικότητα σε ενέργειες άλλων προσώπων. Ας κατοχυρώσει ο Δήμαρχος την ύπαρξη μουσείου με τις ενέργειές του όπως πολύ ορθά έπραξε στην Σάμη και ας δώσει την ευκαιρία στην περιοχή μας στο μέλλον να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Ας γίνει αυτό το μικρό μουσείο όπου κρίνεται σκόπιμο και εφικτό στην περιοχή μας, έστω και εκτός Πόρου, έστω στη Σκάλα αφού δεν είναι επιθυμητό εδώ, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις. Κανένας αρμόδιος δεν θα ασχοληθεί μαζί μας με την πρόταση που φέρεται ότι θα παρουσιαστεί, αφού θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απόρριψη του αιτήματος συνολικά.

Σε διαφορετική περίπτωση ας προσκομιστεί δημόσια άλλη πρόταση, βιώσιμη, τόσο σε επίπεδο ασφαλείας, όσο και σε επίπεδο επαρκούς αναπτυξιακής επίδρασης, για τη στέγαση αρχαιολογικής συλλογής σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μια αρχαιολογική συλλογή δεν πρόκειται να σώσει οικονομικά την περιοχή από μόνη της. Όμως δεν συγκρίνεται με κανένα τρόπο ούτε με κανένα γραφείο αντιδημάρχου, ούτε με ουζερί και μεζεδοπωλεία που έχουμε ένα σωρό χώρους να φτιάξουμε ποιοτικότατα, ούτε με ότι άλλο ψιθυρίζεται. Αν υπήρχε τέτοια μεγάλη ανάγκη θα είχαν γίνει ήδη αυτά.
Ούτε έχει κάποια τόσο επείγουσα ανάγκη ο Πόρος από ένα ακόμα χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, αφού διαθέτει ήδη 3 τέτοιους χώρους στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου, στη μεγάλη αίθουσα και τις 2 σοφίτες στο κοινοτικό κατάστημα και στο ανοιχτό αμφιθέατρο. Φυσικά και στο δημοτικό σχολείο Τζαννάτων, αφού γίνεται αποδεκτό ταυτόχρονα ως πιθανός χώρος φιλοξενίας μουσείου. Μακάρι κάποτε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε χώρο να στεγάσουμε τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες και από το πρωί ως το βράδυ να διαδέχεται το ένα τμήμα το άλλο. Αυτό όμως είναι πολύ μακρινό ενδεχόμενο. Δηλαδή είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη για ένα χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων γενικώς και αορίστως, που φθάνουμε στο σημείο να θυσιάζουμε για χάρη του τη δημιουργία μουσείου; Ειδικά όταν το καλοκαίρι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους; Σε ποια χαλασμένη ζυγαριά γίνονται αυτοί οι λογαριασμοί; Το εκθεσιακό κέντρο που δεν συζητήθηκε καν η ανάγκη χρήσης του όταν συνυπήρχαν στον Πόρο φιλαρμονική, χορευτικά, θεατρικά, ομάδες γυναικείας γυμναστικής, σεμινάρια υπολογιστών, δανειστική βιβλιοθήκη και άλλα, πολύ περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα από τα σημερινά σε σταθερή ή περιοδική βάση;
 Εκτός αν επιθυμεί να γίνει ο δήμος ξενοδόχος σε ένα κτίριο 5 δωματίων αναπολώντας τα ΞΕΝΙΑ και την εποχή του ‘’τουριστικού’’, που για όλη την υπόλοιπη τουριστική Ελλάδα πέρασε πριν 50 χρόνια και εμείς προσπαθούμε να την επαναφέρουμε. Ή μήπως θα ακουστεί ο Πόρος, οι Πρόννοι, η Κεφαλονιά ποτέ στο εξωτερικό χάρη σε ένα ρακομελάδικο, όσο καλό κι αν είναι;

Εξαίρεση στα παραπάνω και σε όσα ακολουθούν παρακάτω αποτελεί η στάση του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κεκκάτου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Σε τέτοιο νοσηρό περιβάλλον ειρωνειών και κραυγών τα λόγια του αντιδημάρχου ήταν ήδη τεράστια υπέρβαση για κάθε ανθρωπινή αντοχή, όπως και άλλων συμβούλων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από αυτό. Ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο ως πολίτης και επαγγελματίας που αποδέχθηκε την ανάγκη σοβαρής συζήτησης στο αίτημα των κατοίκων του Πόρου. Δεν έχει σημασία τι ψηφίζεις τελικά, αν αυτό το κάνεις μέσα από υγιή διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και επιχειρηματολογώντας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και όχι με βάση προσωπικά βιώματα που στηρίζονται στα γούστα και τις εμπάθειες του καθενός.
Προφανώς η μοναχική ψήφος του αντιδημάρχου, είναι και μορφωτικό παράδειγμα για όσους μπορούν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της πράξης. Πέρα από την δημιουργικότητα που καταγράφει προς όφελος του τόπου στον τομέα του τουρισμού, αποτελεί και πράξη που σε ένα λιγότερο σκοτεινό μέλλον θα μνημονεύεται ως παράδειγμα και θα αφήσει αυτονόητα ανεξίτηλο στίγμα στα βιβλία τοπικής ιστορίας που θα καταγράψουν όσα λαμβάνουν χώρα στην εποχή μας. Άλλωστε το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν το ξημέρωμα.
Όπως όλες οι πράξεις των ανθρώπων της περιοχής  που έχουν το σθένος και την πνευματική δύναμη να κλείνουν τα αυτιά στην εύκολη, «πιασάρικη» φαυλότητα που ευδοκιμεί σε αυτό τον τόπο και μας κρατά καθηλωμένους σε αντιλήψεις άλλων εποχών. Όσων δεν παρασέρνονται από μαγικές και γρήγορες λύσεις, δεν έχουν ποινικοποιήσει κάθε συζήτηση για πολιτιστική κληρονομιά και αειφόρο ποιοτική ανάπτυξη και δεν έχουν συμπαρασυρθεί από τις άναρθρες κραυγές, στο βουβό, μαζικό καταφύγιο που αυτές προσφέρουν. Όσων δεν θεωρούν την αντίθετη άποψη ως πρόσφορο πεδίο αήθους σύγκρουσης μέσω συκοφαντιών και δημόσιας διαπόμπευσης.

Μετά από όλα αυτά, ας αναζητήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι το θάρρος να πουν ευθέως ότι δεν επιθυμούν μουσείο στον Πόρο, αν αυτό πιστεύουν όντως. Αλλιώς τεκμηριωμένα και άμεσα να προτείνουν άλλη λύση από την ανέφικτη που ψήφισαν και θα έχουν συμφωνήσει με τις υπεύθυνες κεντρικές υπηρεσίες αντί να συμβάλλουν εκούσια στην απώλεια της σχετικής χρηματοδότησης. Ή το ένα ή το άλλο μπορεί να συμβεί, αν μιλάμε για αυτοδιοίκηση που αποφασίζει και δεν παραπέμπει τόσο κρίσιμα θέματα στις ελληνικές καλένδες. Και οι 2 αυτές επιλογές θα είναι εξίσου τίμιες και ξεκάθαρες στάσεις στις οποίες καμία απολύτως ένσταση δεν θα μπορεί να εγερθεί. Χρειάζονται όμως και οι 2 πολιτικό θάρρος.

Φίλιππος Μεταξάς
10 Ιουλίου 2012


Υ.Γ. 1

Επειδή ξεπεράστηκαν τα όρια για ακόμα μια φορά… Όλο το κείμενο γράφτηκε με αφορμή τις «καταγγελίες» που αναμασήθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και προκάλεσαν μεγάλη ευθυμία στην αίθουσα. Καταγγελίες σχετικά με κάποια μυστικιστική αρχαιόφιλη εταιρεία-σύλλογο που «ροκανίζει» και αγοράζει τα χωράφια του κόσμου, καταγγελίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στον γραπτό / ηλεκτρονικό τοπικό τύπο. Πρόκειται βέβαια για την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλονιάς της οποίας είμαι μέλος, όπως και δεκάδες άλλοι συμπολίτες μου που βάζουν την υπογραφή τους στις αποφάσεις της εταιρείας ή μετέχουν στα συμβούλιά και τις δράσεις της. Στο δημοτικό συμβούλιο ρίχθηκαν πάλι τα ίδια πυροτεχνήματα ως μομφή, σε συνέχεια δημοσιεύσεων και προηγούμενων τοποθετήσεων, πάντα και σταθερά χωρίς στοιχεία.
Όσοι κάνουν αυτές τις συγκλονιστικές «αποκαλύψεις», προφανέστατα κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια και γιατί μέχρι εκεί και με αυτή την ποιότητα μπορούν να σκεφτούν, μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχουν προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τις καταγγελίες τους, αλλά ούτε καν έχουν βρει κάποιον ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου που να βεβαιώσει έστω προφορικά ότι η εταιρεία του «ροκάνισε» ή του αγόρασε ή του έκλεψε παρά τη θέληση του την περιουσία του, στις φανταστικές αγοραπωλησίες που έχουν πλάσει στο μυαλό τους. Άραγε τι και ποιος τους εμποδίζει να προσκομίσουν τα σχετικά στοιχεία αφού φτάνουν στο σημείο δημόσια να καταγγέλλουν τα εγκλήματα μας, προστατευόμενοι δήθεν πίσω από το «κύρος» θεσμικών αξιωμάτων; Ο καθένας είναι ελεύθερος να ρωτήσει και να μάθει ποια τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, αν φυσικά τον ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα και δεν λασπολογεί. Διότι οι καταγγέλλοντες δεν είχαν ζητήσει ποτέ να ενημερωθούν επίσημα αφού έχουν τόσο μεγάλη αγωνία, πριν προβούν στις καταγγελίες τους. Γιατί δεν οδηγούν την υπόθεση στη δικαιοσύνη αφού είναι τόσο βέβαιοι;

Απευθυνόμενος σε σένα Δήμαρχε Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρε Παρίση, φέρω την τιμητική απλή ιδιότητα του πολίτη αυτού του τόπου, που ως Δήμαρχος είσαι θεσμική κεφαλή του. Δεν είχα την τιμή να σε γνωρίσω προσωπικά, παρά μόνο σε είδα μια φορά στη ζωή μου στη γνωστή καφετέρια-στάση της εθνικής οδού στα διόδια Κορίνθου όπου έτυχε να έχεις σταματήσει κι εσύ. Θα σε παρακαλέσω για τα παρακάτω: Δήμαρχε, εκ της θέσεώς σου ηγείσαι όλων των πολιτών αυτού του τόπου, ανεξάρτητα αν σε ψήφισαν ή όχι, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφορές έχεις μαζί τους. Είσαι υποχρεωμένος να προστατεύεις πάντα την τιμή, το όνομα και την αξιοπρέπεια όλων των Κεφαλλήνων, όπου Γης. Προστάτεψε τουλάχιστον στο δημοτικό συμβούλιο τον επόμενο Κεφαλονίτη για τον οποίο θα εκτοξευτούν παρόμοιες κατηγορίες χωρίς στοιχεία και θα γίνει θύμα κυνηγών κεφαλών. Ο μόνος θεσμός που αποδίδει ενοχή ή αθωότητα σε αυτή τη χώρα είναι η δικαστική εξουσία. Δεν είναι τα δημοτικά συμβούλια.
 Επέτρεψες να ακουστούν αστήρικτες καταγγελίες που κανονικά αποτελούν πράξεις ποινικά κολάσιμες με τον τρόπο που εκφέρονται και τα ανύπαρκτα στοιχειά που τις συνοδεύουν. Επέτρεψες το δημοτικό συμβούλιο να γίνει βήμα απόψεων που κατηγορούν χωρίς το παραμικρό στοιχείο εμένα και δεκάδες συμπολίτες μου σαφέστατα ως κλέφτες, αντί να το συμβούλιο να γίνει βήμα (και) επιστημόνων για το συγκεκριμένο θέμα. Ας ζήταγες από τον καταγγέλλοντα να παραθέσει στοιχεία και όχι να αραδιάζει φανφάρες πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σου απευθύνομαι προσωπικά γιατί εσένα αναγνωρίζω ως θεσμικό ηγέτη και τον μόνο που μπορεί να βάλει τέλος στην κατασυκοφάντηση πολιτών, πέρα από κάθε έννοια άμιλλας, σεβασμού της οικογένειας δεκάδων συμπολιτών μας και στοιχειώδους σεβασμού του διαλόγου (ακόμα και αυτού του είδους) με στοιχεία.
Δεν ήταν αναμενόμενο από το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει έστω για τους τύπους κάποιο στοιχείο που θα αποδεικνύει αυτές τις καταγγελίες. Προφανώς το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ότι θέλει και το μόνο που έχω να πω σε σχέση με αυτό είναι η άποψή μου. Οικτίρω όμως κάθε δημοτικό σύμβουλο που ήταν παρών και ακούγοντας τέτοια απίστευτα πράγματα για πολίτες της Κεφαλονιάς, συμπολίτες του όσο μπορεί να τους καταλάβει έτσι, των οποίων τα συμφέροντα και την τιμή υποτίθεται ότι υπερασπίζεται και εκπροσωπεί, δεν τόλμησε να σηκωθεί  από τη θέση του, είτε διαμαρτυρόμενος για αυτές τις κενές περιεχομένου καταγγελίες, είτε για να ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία επικροτώντας τες και πανηγυρίζοντας. Επιτήδειοι (και μη) ουδέτεροι ή χάσκοντες χειροκροτητές.

Οικτίρω και όσους περιθάλπουν στοργικά τέτοιες απόψεις, κάνοντας αυτοδιοικητικά αυγατίσματα μέσα σε βόρβορους. Αυτοί να μην προστατέψουν άλλο τους «θεσμούς» αξιότιμε συμπολίτη Μάρκο Κοτσιλίνη. Φτάνει, αρκετή προστασία παρεσχέθη, αν αυτό εννοείς κι εσύ ως προστασία των θεσμών. Αν εννοείς ως θεσμική αποστολή του δημοτικού συμβουλίου να γίνεται αδιαμαρτύρητα βήμα συκοφαντιών και ασύστολων ψευδών. Προφανώς τα πτώματα από την τιτάνια μάχη σου για την προστασία των «θεσμών» σου, είναι απλές παράπλευρες και αδιάφορες απώλειες για εσένα και την παράταξή σου. Έχεις κι εσύ το σθένος να προστατέψεις τους συμπολίτες σου ή θα τους κοιτάς μουγκός, φιμωμένος και χωρίς άποψη να βαδίζουν σε αυτοδιοικητικά κρεματόρια, ως ένας ακόμα επιτήδειος ουδέτερος, επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον της παράταξής σου; Το μόνο που μένει είναι να δηλώσεις άγνοια και έκπληξη για αυτά που ακούστηκαν.
Ευθέως: Συμφωνείς με όσα καταγγέλθηκαν πάλι και παρουσιάζουν εδώ και καιρό δεκάδες συμπολίτες σου ως κλέφτες; Ή δεν σε απασχολεί ότι μια ληστρική εταιρεία λυμαίνεται στην ύπαιθρο τις περιούσιες των κατοίκων της περιοχής; Επικροτείς το έργο της εταιρείας ή την καταγγέλλεις κι εσύ; Είσαι μήπως τόσο μπερδεμένος που δεν ξέρεις τι συμβαίνει ή απλά αδιαφορείς επειδή δε σε ενημέρωσαν ακόμα; Έχεις τη δύναμη να αρθρώσεις άποψη δημόσια για το θέμα και να συμφωνήσεις/διαφωνήσεις, να ζητήσεις στοιχεία ή άραγε περιμένεις να δεις αν είναι στην πολιτική ζυγαριά «συμφέρον», «ορθό» και «θεσμικό» να σιωπά κανείς; Ούτε καν ως μηχανικός δεν έχεις άποψη για την καταλληλότητα του κτιρίου που τελικά προτάθηκε ως αρχαιολογική συλλογή στην περιοχή μας; Τι κάνεις τελικά σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο; Έχουν μια κάποια λαθεμένη ή ορθή δημόσια άποψη διάφοροι, απλοί πολίτες και δεν έχεις άποψη εσύ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νησί; Ή είσαι αντιπολίτευση για την υπόλοιπη Κεφαλονιά, εκτός από τους Πρόννους; Παραμένεις εθελούσια μια αυτοδιοίκηση στη ζώνη ενός γκρι λυκόφωτος όταν πρόκειται για προσωπικές καταγγελίες λάσπης, ποινικά κολάσιμες;
Εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά αυτά έχω καταλάβει με τα λίγα που καταλαβαίνω αξιότιμε συμπολίτη Μάρκο Κοτσιλίνη. Και στα γράφω αυτά γιατί από εσένα μόνο θα περίμενε κάνεις να υψώσεις ανάστημα, όταν πυροβολείται πανταχόθεν η ποιότητα εκφοράς λόγου, η ισηγορία και η κριτική σκέψη σε αυτό το συμβούλιο.

Ελπίζω Δήμαρχε να καταλαβαίνεις ότι με αυτό τον τρόπο άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Αν αύριο ο καθένας που παίρνει το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο, πολίτης ή θεσμικός, αρχίζει να καταγγέλλει και να λέει οτιδήποτε του αρέσει, μέχρι του σημείου να χαρακτηρίζει ανεμπόδιστα άλλους συμπολίτες του ως κλέφτες, καταχραστές, τυμβωρύχους, βιαστές, παιδόφιλους, κτηνοβάτες, κίναιδους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, πως θα τους βάλεις φρένο και με ποιο ηθικό δικαίωμα θα τους πεις να σταματήσουν, όταν σε αυτή την περίπτωση τους άφησες να ξεράσουν τους οχετούς ψεύδους; Χωρίς αμέσως να ζητηθούν στοιχεία ή να ζητηθεί ανάκληση όσων ειπώθηκαν. Υπάρχει κάποιο καταγγελιόμετρο, τεχνητό ή ζωντανό, στο δημοτικό συμβούλιο για να ξέρεις τι να κάνεις κάθε φορά;
Έχεις αντιληφθεί σε τι έσχατο σημείο παρακμής έχει φτάσει ο θεσμός του οποίου ηγείσαι, μια πραγματική ζούγκλα ψεύδους και κραυγών που ποδοπατεί την αξιοπρέπεια των πολιτών που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων; Για σεβασμό της επιστήμης δε μιλάμε καν. Θα σε εκπροσωπούσε εσένα Δήμαρχε ένα δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα αφήνονταν αδιαμαρτύρητα διάφοροι απίθανοι τύποι να σε λένε κλέφτη και ληστή, επειδή απλά αυτό τους αρέσει να λένε; Οφείλεις Δήμαρχε για να προστατεύσεις την αλήθεια και τον ίδιο το θεσμό να ζητήσεις από όσους έκαναν τις καταγγελίες να τις αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές, σήμερα κιόλας, προκειμένου να μπορείς αύριο να σταματήσεις την ακατάσχετη κατασυκοφάντηση άλλων πολιτών του νησιού που δεν συνηθίζουν να εφαρμόζουν πιστά πρακτικές του Γκαίμπελς για να επιβάλλουν τις απόψεις τους και να μειώσουν τον «εχθρό». Γιατί αυτοί δεν βλέπουν κοινωνία μπροστά τους. Μόνο παραταξιακούς «εχθρούς» και «κολλητούς» είναι ικανοί να δουν. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι παραταξιακό τσιφλίκι όμως. Εκπροσωπεί και προστατεύει όλους τους πολίτες της Κεφαλονιάς εξίσου, ειδικά όταν δεν εκπροσωπείται η άποψή τους εκεί. Να πάνε λοιπόν στο γραφείο του αρμοδίου που θα ακούσει και θα κρίνει τις καταγγελίες τους.
Δήμαρχε, να είσαι ο πρώτος που θα καταδικάσεις δημόσια τις πρακτικές της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλονιάς, αν έκανε το παραμικρό κακό σε συμπολίτη μας. Μακάρι να είχε το θάρρος το συμβούλιο σου να ευχαριστήσει την εταιρεία, έστω τυπικά και για αυτά τα ελάχιστα που έχει προσφέρει στον τόπο. Εσύ ξέρεις ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε ακριβώς επειδή η αρχαιολογική υπηρεσία και το κράτος μας είχαν εντελώς ξεχάσει με πολύ επώνυμες άνωθεν εντολές και για πολλά χρόνια εδώ στους Πρόννους. Αν δεν υπήρχε η εταιρεία, σήμερα ο μυκηναϊκός οικισμός θα ήταν θαμμένος και θα συνεχιζόταν η καταστροφή του. Αυτό επιθυμείς; Αυτή την εικόνα θες να έχουν για σένα, ενώ είναι φανερό ότι πιστεύεις αυτά που κάθε λογικός άνθρωπος ενστερνίζεται;


Υ.Γ. 2

Το ίδιο ισχύει για εσένα αγαπητέ κ. Πρόεδρε του τοπικού συμβουλίου Πόρου, που όταν γίνονται τέτοιες «φοβερές» καταγγελίες σε ένα τόσο μικρό τόπο που όλοι ξέρουμε ο ένας τον άλλο, επιλέγεις να μην παίρνεις θέση έως τώρα. Καλώς ή κακώς έχεις θεσμική και ηθική υποχρέωση σε καταγγελίες που γίνονται από το ίδιο το συμβούλιό σου και μάλιστα τόσο «σοβαρές», να προστατέψεις είτε την τιμή όσων κατηγορούνται, είτε όσων την περιουσία υποτίθεται ότι η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλονιάς ληστεύει.
Οι καταγγελίες υπογράφονται από τοπικούς συμβούλους και όχι από απλούς πολίτες. Κατέχεις τη θέση της θεσμικής κεφαλής του Πόρου. Δεν δικαιούσαι να μένεις σιωπηλός σε τέτοιες καταστάσεις, όταν εκφράζονται από το θεσμικό όργανο στο οποίο ηγείσαι. Είτε θα υιοθετήσεις ξεκάθαρα όσα καταγγέλλονται αν έχεις και ο ίδιος σχετικά στοιχεία, είτε θα διαχωρίσεις δημόσια τη θέση σου. Ή ξέρεις ή δεν ξέρεις Πρόεδρε. Αν δεν είσαι σίγουρος σε τέτοιες περιπτώσεις Πρόεδρε, απλά διαχωρίζεις με επιφυλάξεις της θέση σου, δε σιωπάς όμως. Θα το έβρισκες σωστό εσύ; Είσαι Πρόεδρος της κοινότητας των ανθρώπων που ζουν εδώ. Όλων όσων ζουν εδώ. Το συμβούλιο του οποίου ηγείσαι θεωρεί κατά πλειοψηφία κλέφτες και εγκληματίες εμένα και δεκάδες συμπολίτες σου, ελπίζω να το έχεις καταλάβει. Ελπίζω να θυμάσαι ότι είμαι και εγώ κάτοικος αυτού του χωριού και διατηρώ ακόμα τα δικαιώματα του πολίτη.
 Αν ξέρεις και δεν μιλάς προς όφελος πολιτικών ή παραταξιακών σκοπιμοτήτων, αγνοώντας την ανθρώπινη διάσταση του φαινομένου να κατηγορείται κάποιος δημόσια ως κλέφτης περιουσιών συμπολιτών του από το ίδιο το συμβούλιό του τόπου του και όχι από κάποιον ιδιώτη, τότε Πρόεδρε του τοπικού συμβουλίου Πόρου έχεις χάσει την υπόσταση του συμπολίτη για εμένα. Πιθανώς να μη σε απασχολεί. Ελπίζω ειλικρινά να μην συμβαίνουν τα παραπάνω.
Σου εύχομαι αν βρεθείς ποτέ σε τέτοια θέση να βρει το σθένος και το κουράγιο η θεσμική ηγεσία του τόπου να σε υπερασπίσει αμέσως εσένα και την οικογένεια σου και να μην αφήνει να σέρνονται γύρω σου και δημοσίως οχετοί ψεύδους από φαντασιόπληκτους ανθρώπους που μηρυκάζουν σε χολή όλα όσα θα ήθελαν να ισχύουν.



Υ.Γ. 3

Μιας και υπάρχει ένα «κύμα» αναπόλησης της δεκαετίας του 60’, ας θυμηθούμε τι γινόταν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Ήταν ακόμα η εποχή της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, όταν και ξεκίνησαν δειλά-δειλά και στις πόλεις της ελληνικής επαρχίας να χτίζονται πολυκατοικίες. Στο γνωστό σε όλους μας Ναύπλιο της Αργολίδας σχεδόν σύσσωμη η κοινωνία και η τοπική ηγεσία είχε το ίδιο πάνδημο αίτημα. Να φύγει η αρχαιολογία, να γκρεμιστούν τα νεοκλασικά και το ιστορικό κέντρο της πόλης αν κάποιος ήθελε να σηκώσει μια πολυκατοικία εκεί. Ήταν της μόδας. Να κάνουμε γενικώς ότι γουστάρουμε. Αυτοί που τους σταμάτησαν ήταν μεταξύ άλλων και κάποιοι αρχαιολόγοι που πιστοί στον όρκο τους δεν δέχθηκαν να υπογράψουν την καταστροφή της παλαιάς πρωτεύουσας της χώρας. Το Ναύπλιο είχε αυτή την μοναδική τύχη να αποτελεί παλαιά πρωτεύουσα και σώθηκε. Δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας δεν είχαν την ίδια τύχη και έχασαν την ιστορική τους ταυτότητα για πάντα, ή δεν βρέθηκαν άνθρωποι με το ίδιο σθένος για να σταματήσουν την καταστροφή τους.
Τότε στο Ναύπλιο ακούγονταν τα ίδια τερατολογικά που ακούμε και εμείς στα μέρη μας σήμερα, προκειμένου να μειωθεί το κύρος των επιστημόνων, να επικρατήσουν οι κραυγές και να δοθούν οι άδειες για το γκρέμισμα των νεοκλασικών του Ναυπλίου. Να σηκωθούν πολυκατοικίες παντού, ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Όπως εμείς στην Κεφαλονιά αναζητάμε κατά βάθος το ξεθεμέλεμα των «κουτουπιών». Χρησιμοποιούμε όμως υπεκφυγές για να το πούμε. Αν οι τότε υπηρεσίες είχαν ενδώσει στο πάνδημο αίτημα των κατοίκων και μέρους της ηγεσίας τους, σήμερα το Ναύπλιο θα ήταν μια ακόμα αδιάφορη τσιμεντένια σούπα από τις πολλές που έχουμε στη χώρα, χωρίς ζώσα ιστορία και χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται να το επισκεφθεί για να μάθει την ιστορία της πόλης ή έστω να περάσει την ώρα του εκεί. Αμέτρητα τα παραδείγματα ανά την ελληνική επικράτεια. Ας αναλογιστούν μερικοί ότι το αίτημα πολλών κατοίκων του Ναυπλίου τότε, σήμερα θα είχε επηρεάσει άμεσα και αρνητικά τη ζωή των απογόνων τους στην πόλη. Δεν θα έκαναν το σωστό, ούτε για τα παιδιά τους, ούτε για την πόλη τους, ούτε για την ποιότητα ζωής τους. Πλέον το γνωρίζει η κοινωνία εκεί.
Στην Κεφαλονιά φαίνεται δεν έχουμε φτάσει στα βασικά ακόμη. Για αυτό όμως κάποιοι περνάνε την ζωή τους για να εξειδικευτούν σε μια επιστήμη. Για να μπορέσει η κοινωνία να ξεπεράσει τα σύνδρομα του όχλου, στον οποίο οι συμπλεγματικοί ηγήτορες του μετράνε την ορθότητα των απόψεων μόνο με τη δύναμη της φωνής και την «ποιοτικότερη» αισχρολογία. Έτσι λειτουργούσαν οι πρωτόγονες κοινωνίες κι όμως αισθάνθηκαν κάποτε ανάγκη αυτό να το διορθώσουν, να ξεπεράσουν αυτό το εξελεγκτικό στάδιο. Αυτά για να γίνονται οι σχετικές αντιπαραβολές. Ευτυχώς επειδή δε ζούμε στο 1960’, στον τόπο μας υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία που δεν εκχωρεί την πολιτιστική της ταυτότητα και μπορεί να δει πέρα από «κακούς» αρχαιολόγους, μπουγάτσες, φέρετρα, σώβρακα με μανταλάκια, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, νεόκοπους Παναγήδες, αδικημένα λεωφορεία, βρετανικά δίκαια, Νεφελίμ και την τρικυμία εν κρανίω. Που δεν μετράει τον πολιτισμό μας σε τυρόπιτες και «κεφάλια» τουριστών.
Στον Πόρο έτυχε να έρθουν μόνο αρχαιολόγοι που καταπάτησαν τον όρκο που έδωσαν και σε κανέναν δεν αναγνωρίζεται η παραμικρή προσφορά στον τόπο. Όλοι στο κόλπο. Όλοι έρχονται με πρόθεση να καταστρέψουν τον Πόρο και γεννήθηκαν στον κόσμο αυτό μόνο και μόνο για αυτό το σκοπό.


Υ.Γ. 4

«απ’τα κόκκαλα βγαλμένη»…
Αυτές οι λέξεις από τον Ύμνο στην ελευθερία του Δ. Σολωμού, που αλληγορικά και κυριολεκτικά αποδίδει την ελευθερία μας στα κόκκαλα των νεκρών μας, ας διαβαστούν σε κάποιον που είπε στο δημοτικό συμβούλιο «ας περιμένουν οι νεκροί».
Να περιμένουν οι νεκροί και ότι άφησαν στο πέρασμα τους από αυτό τον κόσμο… Χάρη τους νεκρούς, στα πνευματικά έργα και τη θύμηση των οποίων ο νέος ελληνισμός κατάφερε να διατηρήσει ιστορική μνήμη και ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα σε δύσκολα χρόνια και δεν κατέληξε ακόμα ένας από τους τόσους λαούς που εξαφανίστηκαν από το ιστορικό προσκήνιο. Οι νεκροί μας που πολλοί πέθαναν κάποτε για να μπορούν σήμερα κάποια υβρίδια του Αισώπου και του Μινχάουζεν, πάντοτε «ελεύθερα» και «δημοκρατικά» να συκοφαντούν συμπολίτες τους σε δημοτικά συμβούλια με άθλια ψέματα επειδή νιώθουν ότι είναι πολιτικοί εχθροί τους και δεν έχουν βρει άλλο σκοπό στη ζωή τους.
Αν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν κάποτε για την ελευθερία αυτού του τόπου ενστερνίζονταν τις ίδιες απόψεις και λησμονούσαν τους νεκρούς τους τόσο εύκολα, αφήνοντάς τους στην αναμονή, σήμερα θα τρώγαμε πιλάφι για μεσημεριανό και 5 φορές τη μέρα θα στρεφόμασταν στην κατεύθυνση της Μέκκας.

            Δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικές παρατάξεις αναρωτηθείτε τι ανιστόρητες απόψεις επικροτήσατε άθελά σας. Για ένα θέμα που δεν τολμήσατε να δώσετε την ευκαιρία στον Αντώνη Βασιλάκη επί εικοσαετία κορυφαίο αρχαιολόγο πεδίου όλης της Κρήτης και συνεργάτη του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη έστω να σας ενημερώσει.
Προφανώς τα ξέρετε καλύτερα εσείς…
Διαβάστε έστω τι εκτίμησης απολαμβάνουν οι Σακελλαράκης και Βασιλάκης πανελληνίως και τι επιστημονικό έργο άφησαν προς όφελος της κοινωνίας.
Αλλά είπαμε εσείς τα ξέρετε καλύτερα….

Ούτε το άκουσον μεν, πάταξον δε, δεν θελήσατε να αποδεχθείτε σε ένα ζήτημα για το οποίο υπέγραψαν μερικές εκατοντάδες «κακοί» πολίτες αυτού του τόπου, με μειωμένα δικαιώματα, μια απλή αίτηση να ακούσετε τις απόψεις τους; Αναλογιστείτε ποιές άλλες τέτοιες αιτήσεις υπερψηφίσατε με πολύ λιγότερες, αναλογικά με τον πληθυσμό του Πόρου υπογραφές, από αυτές που τελικά συγκεντρώθηκαν, επειδή «το ζητάει ο κόσμος». Ευγενικά, νηφάλια και χωρίς να προσβάλετε κανέναν.

Θα διαβάζουν οι επόμενες γενιές ότι προτιμήσατε να ακούτε εισηγητές πρωτότυπων θεωριών για νεκραναμονές και όχι κορυφαίους επιστήμονες, γιατί οι πρώτοι σας ήταν πιο ευχάριστοι στα αυτιά ή πολιτικά προσφιλέστεροι. Θα είστε αιώνιο παραδείγματα προς αποφυγήν και αυτό δεν έχει να κάνει με το τι ψηφίσατε, αλλά με ποιό τρόπο και ήθος κρίνατε. Ποδοπατώντας ανθρώπους.

1 σχόλιο:

  1. Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
    Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
    γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
    στων σχέσεων και των συναναστροφών
    την καθημερινήν ανοησία,
    ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.
    [Κωνσταντίνος Καβάφης, Όσο μπορείς, Αλεξάνδρεια 1913]

    ΑπάντησηΔιαγραφή