Κυριακή 15 Ιουλίου 2012


του Κώστα Ζαπάντη


ΣΥΝ: Τα κοκόρια, ιδίως όταν είναι με χοντρό μακαρόνι.

ΠΛΗΝ: Οι κότες που δε θα γίνουν ποτέ κοκόρια γιατί τους λείπει το προφανές γενετικό στοιχείο.

ΣΥΝ: Τα Συν-Πλην της προηγούμενης εβδομάδας γιατί έκαναν αρκετό κόσμο να χάσει τον ύπνο του.

ΣΥΝ: Σε όσους μου απάντησαν γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα για μια ευχάριστη ενασχόληση, ξυνόμενοι στη γκλίτσα του τσοπάνη.

ΣΥΝ: Το Βανκούβερ..

ΣΥΝ: Ο Χουάν ντε Φούκα γιατί πρόλαβε αυτός ο Κεφαλονίτης θαλασσοπόρος να φτάσει στο Βανκούβερ 550 χρόνια πριν το Σπυρονικόλα Σολωμό.

ΣΥΝ: Ο Σπυρονικόλας Σολωμός γιατί μπορεί να δυσκολεύεται στο διάβασμα, αλλά έχει μια πένα… φαρμάκι! Υστερεί στα προφορικά, αλλά είναι δυνατός στα γραπτά.

ΣΥΝ: Ο Σπυρονικόλας Σολωμός γιατί ως προς αυτό τουλάχιστον έχει δίκιο. Διετέλεσε αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης για 4 χρόνια. Ήταν λάθος, πρέπει να το αναγνωρίζουμε και οπωσδήποτε δεν πρέπει να επαναληφθεί.

ΣΥΝ: Ο Διονύσης Κοκκόσης γιατί είναι καλός οδηγός αλλά πρέπει να το πάρει αλλιώς μην πέσει σε κανένα Canale και δεν ξεκολλάει με τίποτα.

ΣΥΝ: Ο Διονύσης Αραβαντινός και ο Σπύρος Σαμούρης. Γράψανε ένα άρθρο μεγαλείο, μισό ο καθένας! Εντυπωσίασε και ιδίως τον εκδοτικό όμιλο του «Ανεξάρτητου» ο οποίος οπωσδήποτε θα τους αξιοποιήσει δημοσιογραφικά κατ’ αρχάς και στη συνέχεια αναλόγως με την απόδοσή τους και πολιτικά.

ΠΛΗΝ: Η βλακεία γενικά η οποία, όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν, είναι απέραντη.

ΣΥΝ: Σε μένα γιατί δεν πρόκειται να συνομιλήσω με τους ανόητους. Ας κρατήσουμε το διάλογο σε κάποιο επίπεδο. Μην πιάσουμε κουβέντα με τα δευτερότριτα.

ΣΥΝ: Η Αφροδίτη, γιατί πήρε θέση στο ζήτημα του αρχαιολογικού εκθετηρίου στον Πόρο. Και είναι δύσκολο να παίρνεις θέση στην εποχή των βουβών.

ΠΛΗΝ: Πλην το δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς, πλην το τοπικό συμβούλιο Πόρου. Πήραν μια ανιστόρητη απόφαση. Απομονώθηκαν από την κοινωνία. Κλείστηκαν σε ένα γραφείο κλειδώνοντας την πόρτα και κατάπιαν το κλειδί για να αποκλείσουν την έξοδο. Αλλά θα πρέπει να ανοίξουν στο μέλλον, να
συνδεθούν ξανά με τους ανθρώπους. Θα χρειαστούν το κλειδί πάλι και είναι οδυνηρό για αυτούς το που θα το αναζητήσουν.

ΣΥΝ:  Ο Αλέκος Παρίσης γιατί κατάλαβε το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί. Αλλά το κατάλαβε αργά. Έρχεται όμως η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πάς και ποιους θα αφήσεις.

ΣΥΝ: Η πλατεία των Βλαχάτων. Αυτό το σύγχρονο έργο τέχνης. Με ένα συμβολικό ποσό 250.000 ευρώ προκήρυξαν την κατασκευή μιας πλατείας ενός περίπου στρέμματος, που δεν θα τελειώσει ποτέ. Μια χαρά νταμάρι. Όχι σαν την άλλη, την πλατεία του Πόρου, που φτιάχτηκε με 70.000 ευρώ σε 30 μέρες στη θλιβερή έκταση των 6 στρεμμάτων.

ΣΥΝ: Οι ξυλουργοί. Είναι οι μόνοι που είναι ευχαριστημένοι από τη δράση του δημοτικού συμβουλίου. Τόσες πόρτες έχουν σπάσει στο θέατρο από το συνηθισμένο γρονθοκόπημα των δημοτικών συμβούλων μεταξύ τους.

ΣΥΝ: Ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτός ο πολιτικός ογκόλιθος, αυτό το είδωλο του ελληνισμού, ο τέλειος, ο άψογος, ο αθληταράς. Έβγαλε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι έπεσε ξανά από το ποδήλατο. Αν το πιστεύει άνθρωπος, πρωθυπουργός της χώρας που την οδήγησε στην ξεφτίλα, έκρινε ότι έπρεπε να απευθυνθεί στους Έλληνες για να τους πει ότι έμαθε πια ποδήλατο.

ΠΛΗΝ: Ο προ του ΓΑΠ πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αγύμναστος, ο λαπάς. Αυτός πήγε να παίξει μπάλα και έσπασε το πόδι του παρουσία δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

ΠΛΗΝ: Ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτός δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Έχει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Έχασε 3 υπουργούς σε 15 μέρες, με δυσκολία έσωσε το μάτι του.

ΣΥΝ: Η Χρυσή Αυγή. Έχουν δίκιο τα παλικάρια. Έξω οι ξένοι, να τελειώνουμε με τους Αλβανούς. Μπότσαρης, Μιαούλης, Ανδρούτσος, Κουντουριώτης, Μπουμπουλίνα να φεύγουνε σιγά-σιγά.

ΣΥΝ: Ο μηχανικός Τάκης Παυλάτος. Πέθανε μόνος του, προσέφερε πολλά σε όλους. Οφείλουμε τώρα να στεγάσουμε το αρχείο του. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Βουλευτής, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν όλοι συνευθύνη να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

ΠΛΗΝ: Ο Μάκης Μεταξάς γιατί κάλεσε να τοποθετηθούν οι πνευματικοί άνθρωποι ενός τόπου που έχει πάψει να έχει πνευματικούς ανθρώπους.

ΠΛΗΝ: Εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα καταναλώνουν το πνεύμα και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας και μιας εποχής που έχει περάσει. Αυτοί, όχι οι τελευταίοι φρουροί, αλλά τελευταίοι καταναλωτές ενός πνευματικού πλούτου.

ΣΥΝ: Ο δικηγόρος Σπύρος Καμπίτσης, γιός του αδικοχαμένου πανεπιστημιακού καθηγητή, Γιάννη Καμπίτση, γιατί ανήκει στην πνευματική ηγεσία του τόπου. Παρέδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του για να στεγαστούν οι δραστηριότητες των ανασκαφών του φθινοπώρου.

ΣΥΝ: Ο συμπατριώτης μας Σωτήρης Κολαϊτης γιατί ανήκει στην πνευματική ηγεσία του τόπου. Παραχώρησε τα δωμάτια και το κατάστημά του για τον ίδιο σκοπό.

ΣΥΝ: Ο δικηγόρος Φώτης Κρεμμύδας γιατί ανήκει στην πνευματική ηγεσία του τόπου. Επιστρατεύτηκε για την συγκέντρωση πόρων για τον ίδιο σκοπό.

ΣΥΝ: Ο Βασίλης Λέτσιος γιατί μίλησε την γλώσσα των ανθρώπων, αλλά απευθύνθηκε σε συγκεκριμένους ανθρώπους, όχι σε όλους.

ΠΛΗΝ: Η κοινωνία του Πόρου, κύρια οι επαγγελματίες που θα έπρεπε να πάρουν θέση για την αδικαιολόγητη και ανήθικη επίθεση κατά των αρχαιολόγων που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΥΝ: Ο Νίκος Παπάζογλου γιατί ήταν ένας από εμάς. Ήρθε στον Πόρο, είδε τον τόπο, κατάλαβε. Έφυγε νωρίς, αλλά τα είπε όλα.
 ‘’Μα τώρα, στον αγώνα νικούνε οι καρβουνάδες… Τώρα με χειρουργεί η αλλήθωρη νεολαία, μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική’’
Αριστοφάνη, Αχαρνείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου