Σάββατο 4 Αυγούστου 2012


του Κώστα Ζαπάντη

ΣΥΝ: η νύσσα, η λεγόμενη κοινώς πάπια.

ΣΥΝ: η πάπια, η οποία ως γνωστόν τρώγεται με μέλι και πορτοκάλι.

ΠΛΗΝ: οι δημοτικές κότες που κάνουν τις πάπιες.

ΣΥΝ: η Ελένη Ανουσάκη, πρωταγωνίστρια στην ταινία «αμάρτησα για το παιδί μου», όπου τα έδωσε όλα πριν γίνει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΠΛΗΝ: όσοι αμάρτησαν για τα παιδιά τους για μια θεσούλα στο δήμο, για ένα χιλιάρικο.

ΣΥΝ: τα πολλά άνεργα παιδιά στην Κεφαλονιά, παιδιά μορφωμένα, με γνώσεις, με διάθεση.

ΠΛΗΝ: ο δήμαρχος κ. Παρίσης και το σινάφι του που δεν έδωσε ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά, που τα αγνόησε, δεκάδες, εκατοντάδες νέων ανθρώπων, για να προσλάβουν συμβούλους, ανθρώπους ενός νοσηρού πολιτικού περιβάλλοντος. Δεν θέλω να αμφιβάλλω για τις ικανότητες αυτών που προσέλαβε, ιδίως επειδή γνωρίζω τις ικανότητες και τη διάθεση για δουλειά, τουλάχιστον εκείνης της συμβούλου που προσελήφθη και με την οποία είχα την τιμή να
συνεργαστώ στο παρελθόν. Δεν φταίνε τα παιδιά που προσλήφθηκαν, είναι και αυτά θύματα του άθλιου συστήματος που διοικεί την Κεφαλονιά. Αυτών που πουλάνε ελπίδα και σκοτώνουν όνειρα. Αυτών των αθλίων.

ΣΥΝ: ο Άγγελος Μαρκέτος γιατί έχουμε αδυναμίες. Δεν μπορούμε να τον δούμε αρνητικά και δεν θα τον δούμε ποτέ αρνητικά.

ΣΥΝ: η αλήθεια.

ΣΥΝ: η δίκαια κρίση.

ΣΥΝ: η απόφαση του ελεγκτικού συμβουλίου που έκρινε δίκαια και αποκάλυψε την αλήθεια. Τέτοιος εξευτελισμός δημοσίου προσώπου σαν κι αυτό που έπαθε ο κ. Παρίσης για το θέμα της αποχέτευσης της Σκάλας, δεν έχει ξανασυμβεί. Δεν έλεγε αλήθεια ο κ. Παρίσης 2 χρόνια τώρα. Η διαδικασία που ακολούθησε ο δήμος Ελειού-Πρόννων κρίθηκε ως η μόνη ορθή. Το γραφείο τύπου του δήμου αποδείχθηκε ότι είναι για κλωτσιές. Τα δελτία τύπου που έβγαζε ήταν ελεεινογραφήματα. Παραπλανούσαν την κοινή γνώμη και το έκαναν συνειδητά.

ΠΛΗΝ: ο Βασίλης Ρουχωτάς που τους προκάλεσε να ζητήσουν συγγνώμη. Είναι αδύνατον να δεχτούμε συγγνώμη από το τίποτα.

ΣΥΝ: Η γραμματέας του δημάρχου. Ορίστηκε με απόφαση του τελευταίου ως αναπληρωτής δήμαρχος, δοθέντος ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι κρίθηκαν προφανώς ανίκανοι. Τους φτύνει κανονικά ο δήμαρχος, αλλά αυτοί είναι χαρούμενοι, νομίζουν ότι ψιχαλίζει. Ουδείς Κεφαλονίτης κρίθηκε άξιος να αναπληρώσει τον εκλεγμένο δήμαρχο. Επιλέχθηκε μια διορισμένη γραμματέας εξ Αθηνών. Εύγε! Η Κεφαλονιά κατάφερε να έχει στην ουσία δήμαρχο έναν αφανή σύμβουλο και ως αναπληρωτή δήμαρχο μια μετακλητή υπάλληλο από την Αθήνα.

ΣΥΝ: Δέκα φορές συν, στη συμπολίτισσα που όρμησε στο δημοτικό συμβούλιο διεκδικώντας τα χρήματά της. Απλήρωτη καθαρίστρια στη Λειβαθώ για χρόνια.

ΠΛΗΝ: στο Θεόφιλο Μιχαλάτο που πήγε να την κοπανήσει με ελαφριά πηδηματάκια από το δημοτικό συμβούλιο, προ των εξελίξεων. Που πας ρε Καραμήτρο; Για σένα μιλούσε η γυναίκα. Πρώτα πληρώστε την και μετά την κάνετε.

ΣΥΝ: ο Παναγής Βανκούβερ, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

ΣΥΝ: ο Πίου, το σύμβολο του πανελληνίου αθλητισμού. Αυτός ο παικταράς.

ΠΛΗΝ: οι τοπικοί Πίου. Αυτοί που νομίζουν ότι είναι παικταράδες αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους.

ΠΛΗΝ: ο Παττακός και ο Σκυλίτσης, ότι πιο γελοίο έχει μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου. Ο ένας με ένα μυστρί και άλλος με μια σκούπα. Νόμιζαν ότι θα γράψουν ιστορία και τελικά κατάντησαν ιστορικά νούμερα.

ΠΛΗΝ: οι τοπικοί Σκυλίτσηδες, παρανυχίδες της αυτοδιοίκησης, με μια τσουγκράνα, ένα τσαπί και ένα κινητό. Προσπαθούν να μείνουν στην ιστορία. Θα μείνουν ως ιστορικές καρικατούρες. Ψώνια, αυτό που ο λαός μας λέει νούμερα.

ΠΛΗΝ: η μύγα η οποία όπου κάτσει όλα τα μυγιάζει.

ΣΥΝ: ο λαός μας που σοφά είπε για την μύγα ότι «έκανε η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο».

ΠΛΗΝ: ο Βασίλης Καμπίτσης που τουλάχιστον στην πρόσφατη συνέντευξή του έχεσε μόνο εμένα και τον Μεταξά, αφήνοντας τους άλλους για αργότερα.

ΠΛΗΝ: σε όσους παρομοιάζουν το Βασίλη Καμπίτση με τη μύγα.

ΣΥΝ: η Παλική γιατί έχει ιστορία, πολιτισμό, λόγο, σκέψη.

ΠΛΗΝ: η σημερινή εκπροσώπηση της Παλικής, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Θεοφιλάτος. Είναι παραφωνία στην παράδοση της Παλικής. Την εκθέτει, ακόμα περισσότερο την γελοιοποιεί. Ποιήματα για γέλια και δυστυχώς και για κλάματα. Χρειάζεται να εκδοθεί μια ποιητική συλλογή προς αποφυγή για τις επόμενες γενεές, που θα περιλαμβάνει τα
«κατά Βαγγέλη» και ας την προλογίζει ο άλλος σύγχρονος λογοτέχνης της Παλικής, ο ειδικευόμενος στον πεζό λόγο, Διονύσης Αραβαντινός. Θα είναι μια προσφορά στα γράμματα του τόπου.

ΣΥΝ: ο Γιώργος Παπανδρέου. Ούτε αυτή την εβδομάδα έπεσε από το ποδήλατο.

ΠΛΗΝ: εκείνοι από τους συμβούλους του Παπανδρέου που δεν του είπαν ότι υπάρχουν και οι βοηθητικές ρόδες.

ΣΥΝ: η Φωκίδα, η Άμφισσα, το Λιδωρίκι, το Γαλαξίδι. Εκεί ο δήμος παραχώρησε δημόσια κτίρια, παλαιά σχολεία, το κτίριο του ναυτικού μουσείου, το κτίριο της χωροφυλακής και έφτιαξαν 3 μόνιμες αρχαιολογικές συλλογές με περισσότερους από 50.000 επισκέπτες το χρόνο. Στη Φωκίδα αγαπάνε τον τόπο τους. Αγαπούν την ιστορία και την καταγωγή τους. Ξέρουν ότι το μέλλον τους είναι οι «πέτρες», το ίχνος των αρχαίων.

ΠΛΗΝ: ο Μάκης Μεταξάς διότι όπως τοπικός παράγων του είπε, είναι ανελέητος. Άσε μας κύριε Μεταξά, έλεος! Άσε μας να ζήσουμε μέσα στην ανοησία μας. Τι δουλειά έχεις και ψάχνεις αρχαία; Ποιόν ρώτησες; Φτάνει πια με τους νεκρούς. Άσε μας τους ζωντανούς να ζήσουμε με το μουσακά μας μέσα στην ατελείωτη ανυπαρξία μας. Έλεος ανελέητε. Δεν θέλουμε να ξέρουμε ποιοι ήταν οι πρόγονοί μας. Δεν μας ενδιαφέρει η ιστορία. Δεν θέλουμε αρχαιολόγους και μουσεία. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ουζερί, σύμφωνα με τις παραδόσεις μας και ένα γραφείο αντιδημάρχου για να φυλάμε τα μουντιά και να ξεχυνόμαστε να ασπρίζουμε. Άσπρισμα χωρίς τέλος. Κι όταν τελειώσουμε με το μούντισμα, θα τα ξαναμουντίσουμε. Αυτή είναι η ιδεολογία μας: Μούντισμα, μούντισμα, μούντισμα! Κι αν μας πουν τίποτα, πάλι μούντισμα. Μούντισμα μέχρι βλακείας ή αλλιώς η βλακεία του μουντίσματος.
Έλεος πια, άσε μας να μουντίσουμε να επιτελέσουμε το καθήκον μας απέναντι στην ιστορία!

ΣΥΝ: η χλωρίδα της Κεφαλονιάς με τα 2 μεγάλα της δέντρα, τον Έλατο και τον Αψίλιθρο. Ο μεν Έλατος ευδοκιμεί στον Αίνο, ο δε Αψίλιθρος στην πλατεία του Πόρου, όπου δεν αξιώθηκε κανένας να τον κόψει, καθότι ως γνωστόν δεν κόβεται με το μουντί.

ΣΥΝ: αυτή η νέα τραγουδίστρια, η κοπελίτσα η Άννα Βίσση. Αυτό το γλυκύτατο πλάσμα θα τραγουδήσει κλείνοντας τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού στην Κεφαλονιά. Τι τιμή για τον τόπο να της δώσουμε καμία πενηντάρα, να τραγουδήσει η εξηντάρα στον τοπικό πληθυσμό. Η αοιδός, η γλυκόφωνη. Και μετά κλαίγεται ο δήμος πως δεν υπάρχουν λεφτά. Για πανηγύρια και ντίρλες είσαστε πρώτοι. Ρε ουστ!

ΣΥΝ: ο Χουάν ντε Φούκα. Να επισκεφθείτε την προτομή του στο Βαλεριάνο. Τραβήξτε και καμιά φωτογραφία. Το πιθανότερο είναι για τους γνωστούς λόγους, η προτομή να ακολουθήσει το γνωστό δρόμο προς το χυτήριο και την ανακύκλωση. Όπως συμβαίνει στην απροστάτευτη χώρα μας το τελευταίο διάστημα χωρίς κανενός το αυτί να ιδρώνει.

ΠΛΗΝ: ο Ημερήσιος και ο Χρήστος Παπαδάτος. Φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στην Κεφαλονιά. Ο κάθε ψυχοπαθής ανώνυμος με ψευδώνυμο να προσβάλλει ανθρώπους, κρυμμένος ο άθλιος, ο ψυχάκιας πίσω από ψευδώνυμα. Ντρέπεται ο ψυχοπαθής «δημοσιογράφος» να γράψει με το όνομά του. Κρύβεται ο άρρωστος, ο Αγγούριας! Κρίμα Χρήστο που εκκολάπτεις τέτοια φαινόμενα. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Σε εξευτελίζει, σε μειώνει, σε καταργεί, σε ακυρώνει. Οι άνθρωποι γράφουν με το όνομά τους. Μόνο οι υπάνθρωποι και οι εγκληματίες γράφουν κρυμμένοι με ψευδώνυμα. Αυτοί ντρέπονται για αυτό που λένε. Αυτοί ντρέπονται να πούνε ποιοι είναι. Αυτοί ντρέπονται για αυτό που είναι.

ΣΥΝ: ο Στέργιος Κωτούλας και ο τιμημένος του θάνατος. Αντί μνημοσύνου οι φονιάδες έβαλαν ξανά φωτιά στον τόπο της θυσίας του. Το γραφείο τύπου του δημάρχου να γράψει ανακοίνωση ότι έστειλε υδροφόρα και μετά από ντροπή ας σιωπήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου