Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ...

του Θανάση Καρτερού

Φαίνεται απλό και συνηθισμένο, γιατί έχουμε πάθει εδώ στην Ελλάδα ένα είδος μιθριδατισμού, αλλά αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι: Ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του κάνουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά, για να κερδίσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Και δεν μιλάμε εδώ για τις παλιού τύπου προεκλογικές υποσχέσεις –θα σας κάνουμε δρόμους και λιμάνια- αλλά για δεσμεύσεις στρατηγικού υποτίθεται χαρακτήρα. Τις οποίες ξέχασαν, πέταξαν στα σκουπίδια, έσβησαν, μόλις πήραν αυτό που ήθελαν.


Είχαν υπολογισμένα μέχρι ευρώ ας πούμε τα ισοδύναμα –τώρα όμως χάθηκαν στη μετάφραση. Δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πειράξουν άλλο μισθούς και συντάξεις –τώρα ξέρουμε τι ετοιμάζουν. Κάθισαν στη δέσμευση της αναδιαπραγμάτευσης –τώρα την περιόρισαν στην επιμήκυνση, κι αυτή αφού πρώτα εφαρμόσουν τα σκληρά μέτρα που δεσμεύτηκαν ότι δεν θα εφαρμόσουν. Ακόμα και σε κάποια απλά σχετικά πράγματα, όπως κάποιες μειώσεις στο ΦΠΑ, δεν κρατούν το λόγο τους. Εν γένει, αφού εξασφάλισαν την πλειοψηφία με μια ρητορική εν πολλοίς αντιμνημονιακή, τώρα ασκούν μια πολιτική άκρως μνημονιακή.
Το ξέραμε θα πείτε. Ναι, αλλά υπάρχει κι ένας κόσμος που δεν ήξερε και δεν περίμενε τουλάχιστον ότι θα κάνουν τα αίσχη που κάνουν. Και εν πάση περιπτώσει, το ξέραμε είτε όχι, η απάτη παραμένει απάτη. Και πρόκειται μάλιστα για διακεκριμένη, τεράστια και άκρως συνειδητή απάτη. Η οποία δεν στήθηκε σε βάρος κάποιου τρίτου, αλλά σε βάρος του συνόλου των πολιτών και τελικώς σε βάρος της χώρας. Μια απάτη εθνικής εμβέλειας, ή εθνικής συνευθύνης, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση που αρέσει στους κυβερνητικούς εταίρους. Οι οποίοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι είναι συνένοχοι.
Αν έλεγαν προεκλογικά έστω και το ένα δέκατο απ’ όσα σχεδίαζαν για μετά τις εκλογές, θα είχαν ηττηθεί πανηγυρικά. Και όποιος σκεφτεί ότι θα την πάθουν στις άλλες εκλογές, καλόν είναι να υπολογίσει ότι μέχρι τις άλλες εκλογές θα έχει επιτευχθεί ο σκοπός της απάτης. Διότι σκοπός δεν ήταν απλώς να αρπάξουν την εξουσία, αλλά να χώσουν τη χώρα στο ζυγό από τον οποίο υποσχέθηκαν να την απαλλάξουν. Ηθικόν δίδαγμα: Ας έχουν τουλάχιστον το νου τους οι κοψοχέρηδες, γιατί ο απατεώνας την τέχνη του δεν την παρατάει – ετοιμάζει νέες απάτες. Να αποτρέψουν τουλάχιστον τον επόμενο βιασμό τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου