Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Μυκηναϊκό Σεμινάριο. Nέα στοιχεία από την ανασκαφή στα Τζαννάτα. Ομιλία του δρος Αντώνη Βασιλάκη

από archaeology.gr

Για το «Υστεροελλαδικό Αψιδωτό / Ελλειψοειδές (ωοειδές) Μέγαρο στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλονιάς» θα μιλήσει ο δρ Αντώνης Βασιλάκης (Επίτιμος Διευθυντής ΥΠΠΟΤ, Τέως Έφορος Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης & Ζακύνθου), στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο πλαίσιο
 του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου (Αμφιθέατρο «Άλκη Αργυριάδη», Πανεπιστημίου 30, στις 19:00).

Το οικοδόμημα της ΥΕ ΙΙ/ΙΙΙ περιόδου αποκαλύφθηκε κατά το 2012 σε όλη την έκτασή του, μέχρι περίπου τα δάπεδα. Είχε ανακαλυφθεί κατά την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, οπότε είχε ανασκαφεί ένα τμήμα του. Η περίμετρος του είναι 45 μέτρα και το συνολικό εμβαδόν του 168 τ.μ. Ο εξωτερικός τοίχος έχει πάχος 1,20 μ. και οι εσωτερικοί 0,80 μ. Η κάτοψη εμφανίζει ακανόνιστο αψιδωτό ή ελλειψοειδές/ωοειδές σχήμα. Το οικοδόμημα εσωτερικά διαιρείται κατά τον άξονα νότου-βορρά σε τρία άνισα τμήματα. Το μεσαίο διαιρείται κατά τον άξονα ανατολής-δύσης σε δύο δωμάτια, συνολικά τέσσερα μεγάλα δωμάτια.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλάκης στην περίληψη της ανακοίνωσής του: «Το σχήμα αυτό, όμοιο ή παραπλήσιο, με ισχυρή παρουσία ήδη στη ΜΕ περίοδο, συναντάται σε σύγχρονα ΥΕ κτίσματα σε όλη την ηπειρωτική χώρα, από τη Μεσσηνία μέχρι την κεντρική Μακεδονία, με πιο κοντινό παράλληλο το ελλειψοειδές Μέγαρο Β στο Θέρμον της Αιτωλίας. Στην Κεφαλονιά, με την έντονη μυκηναϊκή παρουσία, οπως διαπιστώνεται στα πλούσια νεκροταφεία, τέτοιου σχεδίου και μεγέθους μέγαρο ανακαλύπτεται πρώτη φορά. Η ανακάλυψή του στα Τζαννάτα προσθέτει ουσιαστικά στοιχεία στις ελάχιστες γνώσεις που υπάρχουν για την οικιστική την εποχή αυτή στα Ιόνια νησιά. Ο εντοπισμός του υστεροελλαδικού-μυκηναϊκού οικιστικού κέντρου στον Πόρο, σε συνδυασμό με τον ανασκαμμένο από το 1992, κοντινό ηγεμονικό θολωτό τάφο, οδηγεί σε επανεξέταση των απόψεων για την ιστορικότητα της επικράτειας του άνακτα των Κεφαλλήνων Οδυσσέα και της μυκηναϊκής Ιθάκης, που βρισκόταν εδώ κατά την άποψη μας και για πρώτη φορά στηρίζεται σε “διδακτικά” ανασκαφικά στρωματογραφικά δεδομένα».

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο είναι συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση του εν εξελίξει ή πρόσφατου έργου –ερευνών πεδίου και μελετών– στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Οι παρουσιάσεις του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου έχουν τη μορφή 45λεπτων εισηγήσεων, τις οποίες ακολουθεί συζήτηση. Οργανώνονται ανά δίμηνο και φιλοξενούνται στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οργανωτική Επιτροπή Μυκηναϊκού Σεμιναρίου: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου