Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

21 ΜΑΡΤΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ



"Προδίδετε πάλι την ποίηση θα μου πείς…
 Ε, ναι λοιπόν 
κηρύγματα και ρητορείες,
 σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις
να μην τις παίρνει ο άνεμος.."
Μανώλης Αναγνωστάκης

Με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1999. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Με σύνθημα «Όχι άλλη μια διαμαρτυρία, αλλά μια ΑΛΛΗ διαμαρτυρία», ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, εκδότες πραγματοποίησαν  σήμερα  συν οδοιπορία / διαμαρτυρία προς το Σύνταγμα με όπλο την «Ποίηση ενάντια στην Κρίση».
Με το ερώτημα «Αν όχι τώρα πότε;» οι διοργανωτές της εκδήλωσης επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους: «Επειδή έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε αν η ποίηση μπορεί να γιορτάζει τη μέρα της, ακίνδυνα και αθώα, όταν γύρω μας καταρρέουν το δίκαιο, η πνευματική μας υπόσταση, η χώρα μας η ίδια. Θελήσαμε να συναντήσουμε εμείς την ποίηση και την άνοιξη στους δρόμους της Αθήνας, να αναζητήσουμε στην αμηχανία, τον θυμό και την απόγνωση, που έχουν πια τα βλέμματα των συμπολιτών μας, την ελπίδα της Αντίστασης».
 επιμ.Δημήτρης Βανδώρος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου