Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

το ρωσικό ερευνητικό πλοίο "Academic Lazarev"
 κείμενο: Κώστας Ζαπάντης

 Πρόσφατα σε δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου αλλά και ανακοινώσεις της κυβέρνησης τέθηκε στο προσκήνιο το ζήτημα της εξόρυξης πετρελαίου μεταξύ άλλων περιοχών στη Δυτική Ελλαδα και στο Ιόνιο.
Πέραν της δημοσίευσης γενικών περιγραμμάτων, περιοχών (οικοπέδων) που πρόκειται να παραχωρηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο σε εταιρείες εκμετάλλευσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί άλλα στοιχεία που θα προσδιόριζαν το μέγεθος των δραστηριοτήτων αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από αυτές.
 Για την Κεφαλονιά το ζήτημα είναι μείζονος ενδιαφέροντος αφού πρόκειται να παραχωρηθεί περιοχή (οικόπεδο) στο δυτικό πατραικό κόλπο που ξεκινά από την περιοχή του λιμανιού του Πόρου και το κέντρο της περιοχής προς
παραχώρηση βρίσκεται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Κεφαλονιάς και 11,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το λιμάνι του Πόρου.
Συνηθίζουμε εδώ στην Κεφαλονιά να βάζουμε τα άλογα πίσω από το κάρο και τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε όπως τα αντιμετωπίζουμε όταν αυτά πλέον έχουν δημιουργηθεί. Αυτό κάναμε με το ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών, αυτό κάναμε με τα φωτοβολταικά και φοβάμαι ότι αυτό θα κάνουμε με το ζήτημα της εξόρυξης υδρογοναθράκων.               
Τα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν στο ζήτημα αυτό είναι τεράστια, αλλά αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί την μέχρι σήμερα στάση του κράτους να θεωρεί το ζήτημα των υδρογοναθράκων ως “απόρρητο” γιατί είναι προφανές ότι ο διεθνής οικονομικός παράγοντας γνωρίζει καλά τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται  και το απόρρητο εξαντλείται μόνο στη γνώση του ελληνικού λαού και των τοπικών κοινωνιών.
 Οι οργανωμένοι θεσμοί της Κεφαλονιάς, ο Δήμος και η Περιφέρεια, πρέπει να απαιτήσουν τώρα την ακριβή ενημέρωση τους αλλά και την ενημέρωση των κατοίκων της Κεφαλονιάς για το μέγεθος του ζητήματος.
               Και συγκεκριμένα οι Κεφαλονίτες πρέπει να μάθουν τώρα:
- Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της θαλάσσιας έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο δυτικό πατραικό κόλπο που έκανε η εταιρεία “Τρίτων Ελλάς” μετά από άδεια της ελληνικής κυβέρνησης το Σεπτέμβριο του 1997.
- Ποιά ήταν τα αποτελέσματα των γεωφυσικών διασκοπήσεων  και η ερμηνεία των δεδομένων που έγινε στην ίδια περιοχή το Δεκέμβριο του 1999 από την εταιρεία “Τρίτων Ελλάς”, από το πλοίο “AKADEMIK LAZAREV”
- Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της γεώτρησης  που προβλεπόταν στις κατωθι συντεταγμένες:
             γεωγραφικό πλάτος:  38 12΄ 39” Β
             γεωγραφικό μήκος:    20 53' 22” Α
και αν η γεώτρηση αυτή δεν έγινε ποιός ήταν ο λόγος της ματαίωσης της.
         Το ζήτημα των υδρογοναθράκων στο δυτικό πατραικό κόλπο και η ενημέρωση της κοινής γνώμης πρέπει να τεθεί σήμερα. Για κάθε καθυστέρηση οι αρμόδιοι θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη.
ο χάρτης του πεδίου ερευνών

                                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου