Σάββατο 24 Μαρτίου 2012


κείμενα-έρευνα: Κώστας Ζαπάντης


Eλεύθεροι Πολιορκημένοι στο Μεσολόγγι -        O Ραζηκότσικας

20 Μαίου 1821. Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας κηρύσσει την επανάσταση στο Μεσολόγγι, ανακηρύσσεται από τους επαναστατημένους Μεσολογγίτες γενικός αρχηγός της Φρουράς του Μεσολογγίου, γιος του παππά Γιάννη Ραζή, Κεφαλονίτης, γόνος της οικογένειας Ραζή που έχει μεταναστεύσει στο Μεσολόγγι. Η μάνα του είναι της οικογένειας Κότσικα  και το 1824 ο Θανάσης Ραζής υιοθετεί το σύνθετο όνομα Ραζη - Κότσικας. Αυτός ο αρχηγός των ελεύθερων πολιορκημένων θα πέσει το  1826 κατά την έξοδο μαχόμενος στο Μεσολόγγι.
   Στο Μεσολόγγι βρέθηκε και ο Καπετάν Γεράσιμος Μουσούρης από τις Μηνιές που αφού πούλησε το πλοίο του εξόπλισε σαράντα Κεφαλονίτες αρματωμένους και πέρασε στο Μεσολόγγι, στο πλευρό του Ανδρούτσου. Μαζί του και ο Ηλίας Πανάς.
    Στο Αιτωλικό και στο Βασιλάδι πολέμησε στα γεγονότα του Μεσολογγίου  και ο Κεφαλονίτης Γεράσιμος Κόκκινος.


Στο Χάνι της Γραβιάς ο Παρασκευάς Κουρκουμέλης

   Μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και 120 συνολικά άνδρες κλείνεται στο Χάνι της Γραβιάς ο Κεφαλονίτης Παρασκευάς Κουρκουμέλης το Μάιο του 1821. Ο Ομέρ Βρυώνης δεν θα περάσει από τη Γραβιά, τον σταμάτησαν 120 αγωνιστές, μαζί τους ένας Κεφαλονίτης.


Ο Συνταγματάρχης Διονύσης Βούρβαχης πέφτει στο Καματερό!

Ο Συνταγματάρχης του στρατού του Ναπολέοντα, Κεφαλονίτης Διονύσης Βούρβαχης υπακούοντας στο κάλεσμα της πατρίδας πολεμά κατά των Τούρκων στο Καματερό το Γενάρη του 1827. 
Έπεσε υπέρ πατρίδος μαζί του και ο Κεφαλονίτης Μενέλαος Δρακόπουλος.




Ο Ανδρέας Μεταξάς πρώτος πρωθυπουργός της επαναστατημένης Ελλάδας!

Ο Φιλικός Κόμης Ανδρέας Μεταξάς, αγωνιστής στο Λάλα, ανακηρύσσεται με ομόφωνη πράξη του εκτελεστικού  το Μάιο του 1822 “Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Πελοποννήσου”  αποφασίζοντας να εγκαταλείψει την ασφάλεια της ελεύθερης Κεφαλονιάς για την ελευθερία της πατρίδας. Πολεμά στα Δερβενάκια κατά του Δράμαλη, αυτός πρώτος φρούραρχος του Ναυπλίου. Φυλακίζεται μαζί με τον Κολοκοτρώνη στην πιο άνανδρη πράξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ανήκει όμως στον Ανδρέα Μεταξά η μέγιστη τιμή του πρώτου πρωθυπουργού της επαναστατημένης Ελλάδας.



                             Μάχη του Πέτα: Διακόσιοι Κεφαλονίτες με     
αρχηγό το Σπύρο Πανά στη φονικότερη μάχη  
του πολέμου!


Ο Σπύρος Πανάς ξεκινά από την Κόρινθο με 150 Κεφαλονίτες και από κει για το Μεσολόγγι, όπου ακολουθούν και άλλοι συμπατριώτες μας με προορισμό την Ήπειρο κάτω από την αρχηγία του Μαυροκορδάτου. Στο Πέτα, έξω από την Άρτα στη φονικότερη μάχη του πολέμου χάθηκε το μεγαλύτερο εκστρατευτικό σώμα των Ελλήνων που είχε μέχρι τότε συγκροτηθεί.



O Μεταξάς Βαλλιάνος δίνει το πλοίο του στην πατρίδα!

Ο καπετάν Μεταξάς Βαλλιάνος προσφέρει το πλοίο του στον αγώνα. Το ίδιο κάνουν  οι Καπεταναίοι Ευαγγέλης Πανάς, Γεράσιμος Φωκάς, Γεράσιμος Μουσούρης αλλά και πολλοί άλλοι.
Όλα για την πατρίδα. Οι Κεφαλονίτες δεν υπολογίζουν περιουσίες μπροστά στην ελευθερία. Στο οικονομικό κατάστιχο της Φιλικής Εταιρείας καταγράφεται ότι το 20% προέρχεται από τις εισφορές των Κεφαλονιτών.
Ο Ιωάννης Ραφτόπουλος με  50 Κεφαλονίτες στην Ακρόπολη!

Στην πολιορκία της Ακρόπολης οι Κεφαλονίτες είναι εκεί. Πενήντα από αυτούς με αρχηγό τον Ιωάννη Ραφτόπουλο. Μαζί και ο Κωσταντίνος Μακρής.




Με τον Καραισκάκη στο Φάληρο - Ο Χαράλαμπος Ιγγλέσης καταλαμβάνει την  Καστέλα

Τα Κεφαλονίτικα πλοία μεταφέρουν Επντανήσιους, κύρια Κεφαλονίτες στο Φάληρο. Ο Κεφαλονίτης Χαράλαμπος Ιγγλέσης καταλαμβάνει την Καστέλα, αλλά χάνεται στο Φάληρο. Εκεί θα πέσουν ο Σπύρος και ο Χαράλαμπος Δρακόπουλος.




 12-9-1829. Η μάχη στην Πέτρα - Από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στον Δημήτριο Υψηλάντη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα της Βοιωτίας τρείς χιλιάδες Έλληνες που αποτελούν τον Τακτικό Ελληνικό Στρατό της Ελεύθερης Πατρίδας αντιμετωπίζουν τους Τούρκους στην τελευταία μάχη του πολέμου. Αρχηγός ο Δημήτριος Υψηλάντης. Μαζί του οι Κεφαλονίτες. Κλείνει ο επαναστατικός κύκλος που ξεκίνησε στον ποταμό Προύθο ο αδελφός του Αλέξανδρος Υψηλάντης. 
Σε αυτόν τον κύκλο οι Κεφαλονίτες είχαν τη δική τους συμμετοχή που δεν πρέπει να λησμονηθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου