Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

κείμενα-έρευνα: Κώστας Ζαπάντης
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνά στη Μολδαβία!
 
Σήμερα 22-2-1821 o Αλέξανδρος Υψηλάντης,  όπως είναι σχεδιασμένο, περνά τον Προύθο Ποταμό με πέντε συναγωνιστές του και μπαίνει στη Μολδαβία. Εκεί τον περιμένει ο ορκισμένος Κεφαλονίτης Γεράσιμος Ορφανός. Σκοπός όλων η Επανάσταση κατά τα γραμμένα του Ρήγα.




 Υπογράφεται στο Ιάσιο η επαναστατική προκήρυξη!

 Ο  εικοσιεφτάχρονος Κεφαλονίτης λόγιος - γιατρός Κωσταντίνος Τυπάλδος - Κοζάκης συντάσσει  την επαναστατική προκήρυξη των υπόδουλων Ελλήνων και των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής. Την  υπογράφει στο Ιάσιο στο γενικό στρατηγείο ο Υψηλάντης: “ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ...


 Ιδρύεται ο Ιερός Λόχος στη Φωξάνη.  Διοικητής ο Λουκάς Βαλσαμάκης!


Στην πόλη Φωξάνη της Μολδαβίας ιδρύεται ο Ιερός Λόχος. Οι Κεφαλονίτες: Γεράσιμος Ορφανός, Δημήτρης Χοϊδάς και τα αδέλφια Αναστάσιος και Νικόλαος Ιγγλέσης κατατάσσονται στο ιππικό. Ο Λουκάς Βαλσαμάκης διορίζεται εκατόνταρχος, διοικητής του τρίτου τμήματος του Ιερού Λόχου. Εκατοντάδες Κεφαλονίτες στον Ιερό Λόχο. Θούριοι για τον αγώνα και την πατρίδα παντού 
                                   ... Φίλοι και συμπατριώται
                                         δούλοι να μεθα ως πότε


 Μάχη στο Γαλάτσι - 
Ο καπετάν Ανδρέας Σφαέλος πρώτος ναύαρχος των επαναστατημένων Ελλήνων!


Εξακόσιοι Επτανήσιοι, οι περισσότεροι Κεφαλονίτες μάχονται στο Γαλάτσι της Μολδαβίας. Ο Ληξιουριώτης Ανδρέας Σφαέλος επικεφαλής δεκατριών πλοίων νικά δύο φορές τον τουρκικό στόλο στον Προύθο ποταμό. Τέσσερα πλοία μαζί μετα πληρώματα τους είναι κεφαλονίτικα του Ανδρέα Σφαέλου, του Ιωάννη Κουντούρη, του Παναγή Πανά και του Σπύρου Πεταλά.
    Ο Υψηλάντης αναθέτει στο Σφαέλο τη συγκρότηση του ελληνικού στόλου. Κεφαλονίτης είναι ο πρώτος ναύαρχος των επαναστημένων Ελλήνων.



Δραγατσάνι - Σκουλένι

Περισσότεροι από εκατό Κεφαλονίτες πέφτουν στο Δραγατσάνι. Όλοι Ιερολοχίτες, Κεφαλονίτες στις Παραδουνάβιες χώρες. Ορκισμένοι Φιλικοί, ορκισμένοι στην πατρίδα. Ανασυντάσσονται στο Σκουλένι.  Αγώνας μέχρι τέλους. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή στη Μολδοβλαχία. Ο Βουτσινάς, ο Λουκάς Βαλσαμάκης, ο Κόντος,  ο Ιγγλέσης,  ο Λυκούδης, ο Κοντογούρης, ο Σολωμός, ο ναύαρχος Ανδρέας Σφαέλος.
Όσοι επιζούν δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα, αποφασίζουν να συνεχίσουν  διασχίζοντας όλα τα Βαλκάνια με σκοπό να φτάσουν στην επαναστατημένη Ελλάδα. Μαζί τους οι Κεφαλονίτες  Γεώργιος Τυπάλδος Κοζάκης και Δημήτρης Μαρίνου Τυπάλδος-Χαριτάτος. Επικεφαλής αυτού του παράτολμου εγχειρήματος ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης, αδελφός του Γέρου του Μοριά.


                            "Οι πολλοί"


Οι Κεφαλονίτες εντάσσονται στην Φιλική Εταιρεία. Προσβλέπουν όλοι στην ελεύθερη πατρίδα. Έμποροι, καπετάνιοι, κληρικοί, λόγιοι, αγρότες, άνδρες και γυναίκες μετέχουν στο μυστικό δίκτυο. Είναι πολλοί, για αυτό στη Φιλική Εταιρεία παίρνουν τον συνθηματικό τίτλο οι “πολλοί” και τον κωδικό αριθμό δεκαέξι.
   Ο Μαρίνος Μεταξάς, ο Πέτρος, ο Παύλος και ο Μαρίνος Πανάς, ο Ευαγγέλης Πανάς, ο Κωσταντίνος Μεταξάς, ο αρχιεπίσκοπος Κεφαλονιάς Αγαθάγγελος Τυπάλδος -Κοζάκης, ο Ανδρέας Πόγκης και άλλοι ανήκαν στους “πολλούς”.



 Μάχη στο Λάλα

Τρακόσιοι εξήντα Κεφαλονίτες φεύγουν λαθραία από την Κεφαλονιά να πολεμήσουν τους Τουρκαλβανούς στο Λάλα της Ηλείας .
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός με πρόσκληση του καλεί τους “Μεγάθυμους Κεφαλονίτες” όπως ο ίδιος τους έγραφε έχοντας γνώση του Ομηρικού Λόγου να πάρουν τα όπλα και να περάσουν στην Ηλεία, να σώσουν την επανάσταση που κινδύνευε.
Ο παπά Παναγής   Μαρκέτος - Καλιακούδης με είκοσι συγγενείς του, εβδομήντα από τα Ομαλλά με τον Ανδρέα Μεταξά, σαράντα από το Πυργί με το Γεράσιμο - Βίκτωρα Φωκά, πενήντα από τον Ελειό και τα χωριά της Κορωνής, ενενήντα από το Αργοστόλι, πενήντα από τα Βλαχάτα και το Λουρδά, τριάντα από την Πεσσάδα, αγρότες από όλη την Κεφαλονιά με τα πλοία του Ανδρέα και του Κωσταντίνου Μεταξά, του Ανδρέα Πανά, του Ευαγγέλη Πανά, του Γεράσιμου Φωκά, περνούν στο Μοριά, νικούν στο Λάλα, στην πρώτη μεγάλη νίκη του αγώνα. Όλοι καταλαβαίνουν για πρώτη φορά στο Λάλα ότι οι Έλληνες μπορούν να νικήσουν.
Οι περισσότεροι Κεφαλονίτες σε αυτήν την εποποια θα μείνουν άγνωστοι, δεν καταγράφησαν από την Ιστορία όπως συνέβη για τους Δανιήλ Πανά, Ηλία Πανά, Αναστάση Φωκά, Κωσταντίνο Μακρή-Φραγκισκάτο, Ιωάννη Σκουλογιάννη. Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει στο Λάλα. Η εντολή της Γερουσίας είναι οι αγωνιστές του Λάλα να καταδιώξουν του Λαλαίους Τουρκαλβανούς που φεύγουν προς την Πάτρα. Εκεί και οι Κεφαλονίτες



 Ελεύθερη Πάτρα!

Έντεκα Κεφαλονίτες πέφτουν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Πάτρας. Δεκατρείς Κεφαλονίτες τραυματίες. 
Μάχεται στην Πάτρα ο Ευάγγελος Λειβαδάς,  πέφτει ο Βασίλης Ορκουλάτος, ο φαρμακοποιός Νικόλαος Γερακάρης, Ο Δημήτρης Γερολυμάτος, Ο Αναστάσιος Γκεντιλίνης.




Πέφτει η Μονεμβασιά, ελευθερώνεται το Νεόκαστρο

Η πολιορκία της Τριπολιτσάς συνεχίζεται. Οι Έλληνες προσπαθούν  στο μεταξύ να απελευθερώσουν όλες τις πόλεις του Μοριά και να αποκλείσουν τους Τούρκους πολιορκημένους χωρίς βοήθεια στην Τρίπολη. Ο Σπύρος Αμπατέλιος, ο Διονύσης Ορφανός, ο Ευάγγελος Πανάς, ο Γιώργος Τυπάλδος Κοζάκης πολεμούν στην απελευθέρωση της Μονεμβασιάς και του Νεόκαστρου.




 Οι Κεφαλονίτες φτάνουν στην Τρίπολη -
Η μάχη της Γράνας!

Οι αγωνιστές της Μολδοβλαχίας με επικεφαλής τον Ιωάννη Κολοκοτρώνη διασχίζουν τα Βαλκάνια. Οι ιερολοχίτες του Δούναβη φτάνουν στην πολιορκούμενη Τρίπολη,  μαζί τους οι Κεφαλονίτες των Παραδουνάβιων Περιοχών. Ο Δημήτρης Μαρίνος Τυπάλδος-Χαριτάτος και πολλοί άλλοι δίνουν τη μάχη στη Γράνα. Η Τρίπολη πέφτει. Ο Μοριάς είναι η ελεύθερη Ελλάδα.




Ο επίσκοπος Αγαθάγγελος Τυπάλδος - Κοζάκης εξορίζεται!

Ο Φιλικός επίσκοπος της Κεφαλονιάς Αγαθάγγελος Τυπάλδος - Κοζάκης, με απόφαση του Άγγλου Αρμοστή Μέϊτλαντ, εκδιώκεται διότι παρακινεί τους Κεφαλονίτες σε ενέργειες κατά  “ συμμάχου” προς την Αγγλία Χώρα.
Οι Κεφαλονίτες παραβίαζαν την “ουδετερότητα” υπέρ της πατρίδας, ενώ οι Αγγλικές Κατοχικές Δυνάμεις την παραβίαζαν υπέρ των Τούρκων!!.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου