Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία συναντά το κοινό

 Αντώνης Βασιλάκης
Κύκλος διαλέξεων στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,

Ερμού 136, Πεζόδρομος, Θησείο


ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
 με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ξεκίνησε κύκλο διαλέξεων για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όλης της Ελλάδας, στο κτίριο του στο Θησείο. 
Οι διαλέξεις έχουν ως στόχο να φέρουν σε επαφή το ευρύ κοινό με το επιστημονικό έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γι αυτό και διοργανώνονται σε συνεργασία με αντίστοιχους τοπικούς συλλόγους. 
Μετά από κάθε διάλεξη ακολουθεί δεξίωση με τοπικά εδέσματα και ποτά. 
Ο κύκλος διαλέξεων ξεκίνησε με τους αρχαιολόγους που, μετά από δεκαετίες προσφοράς και δημιουργικού έργου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, εκδιώχθηκαν από την εργασία τους μέσω του απαράδεκτου θεσμού της "εφεδρείας". 
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται ημέρα Τρίτη στις 7 μμ και μαγνητοσκοπούνται ώστε να παρουσιάζονται και μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου.4η Διάλεξη του κύκλου

: Τρίτη 3 Απριλίου 2012, Αντώνης Βασιλάκης, Υστεροελλαδικός Oικισμός στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας


«Με χρηματοδότηση από την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας πραγματοποιήθηκε ανασκαφή στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας από τον Επίτιμο Διευθυντή του ΥΠΠΟΤ [τότε έφορο αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας] Δρ Αντώνη Βασιλάκη τον Αύγουστο-Οκτώβριο 2011. Εντοπίστηκαν και ανασκάφτηκαν αρχαιότητες υστεροελλαδικών χρόνων, 1500-1100 π. Χ.).

1. Mνημειώδης προϊστορικός περίβολος και δρόμος με κατεύθυνση Βορρά-Νότο, σε μήκος περίπου 40 μέτρων.
2. Βαθύτερα από το δρόμο και τον περίβολο μικρό ελλειψοειδές κτίσμα, 

3. Ακόμη βαθύτερα μεγάλων διαστάσεων ελλειψοειδές μεγαλόσχημο οικοδόμημα. 

4. Αρχαιότεροι τοίχοι ευθύγραμμοι στο βορειοδυτικό τμήμα της ανασκαφής. 

Η ανακάλυψη του οικιστικού κέντρου, σε συνδυασμό με τον δίπλα ανασκαμμένο το 1991 ηγεμονικό θολωτό τάφο, δημιουργεί νέο κεφάλαιο στην ιστορική και οικιστική εξέλιξη της μυκηναϊκής Κεφαλληνίας, και την ανάγκη επανεξέτασης ανοικτών ζητημάτων αρχαιολογικής μυκηναϊκής τοπογραφίας της Ιόνιας νησιωτικής περιοχής, που αποτελούσε την επικράτεια του «άνακτα» των Κεφαλλήνων».Προσκαλούμε τους Κεφαλονίτες της Αττικής να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.


 
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου