Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η ΔΙΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΩΝΟΣ, ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΥ, Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ», ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΘΡΟΝΟΥ...

της Ελένης Γιαννακούδη

Η διορία του Νέρωνος.

Δεν ανησύχησεν ο Νέρων όταν άκουσε
του Δελφικού Μαντείου τον χρησμό.

«Τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται».

Είχε καιρόν ακόμη να χαρεί.
Τριάντα χρονώ είναι.
Πολύ αρκετή
 είν’ η διορία που ο θεός τον δίδει

για να φροντίσει για τους μέλλοντας κινδύνους.
Τώρα στη Ρώμη θα επιστρέψει κουρασμένος λίγο,

αλλά εξαίσια κουρασμένος από το ταξίδι αυτό,

που ήταν όλο μέρες απολαύσεως -
 στα θέατρα,
στους κήπους, στα γυμνάσια…
Των πόλεων της Αχαΐας εσπέρες…

Α των γυμνών σωμάτων η ηδονή προ πάντων…
Αυτά ο Νέρων. Και στην Ισπανία ο Γάλβας
κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί,

ο γέροντας ο εβδομήντα τριώ χρονώ.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1918)


 Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός – κοινώς, Καλλιγούλας – ήταν ρωμαίος αυτοκράτορας από το 37 μέχρι το 41 μ.Χ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια δολοφόνησε τον ξάδερφο του, απαίτησε να τον λατρεύουν ως θεό, έφτιαξε πορνείο μέσα στο παλάτι, πραγματοποίησε εκστρατείες στις οποίες δεν αντιμετώπισε κανέναν, αλλά στην επιστροφή οργάνωνε πανηγύρια προς τιμήν των νικών του. Μία φορά που βρισκόταν στην αρένα και βαριόταν, διέταξε τους φρουρούς του να ρίξουν ένα ποσοστό του  κόσμου μέσα στην αρένα προκειμένου να τους φάνε τ’ άγρια ζώα. Είχε επίσης αιμομικτικές σχέσεις με τις αδελφές του και επιθυμούσε να διορίσει το άλογο του ως μέλος της Συγκλήτου.
  
Άλλος μονάρχης, ο Κάρολος ο 7ος της Γαλλίας. Είχε δύο  τίτλους. Κάρολος ο Αγαπητός και Κάρολος ο… Τρελός. Βασίλευσε από το 1380 μέχρι το 1422. Σε μία εκστρατεία, κατά την διάρκεια της πορείας, το δόρυ του βασιλιά έπεσε κατά  λάθος από τα χέρια ενός ζαλισμένου από τον ήλιο υπηρέτη. Το δόρυ χτύπησε με κρότο πάνω σ’ ένα μεταλλικό κράνος. Ο θόρυβος και το γεγονός οδήγησε τον Κάρολο στο συμπέρασμα ότι επίκειται ανταρσία. Τράβηξε το σπαθί του και ιππεύοντας, επιτέθηκε στους στρατιώτες του. Σκότωσε αρκετούς πριν καταφέρουν να τον τραβήξουν από το άλογο και να τον ξαπλώσουν στο έδαφος, όπου κι έπεσε σε κώμα. Άλλες επιθέσεις παράνοιας είχαν να κάνουν με το ότι
ξεχνούσε τ’ όνομα του και νόμιζε ότι λεγόταν Γεώργιος, με άρνηση να πλυθεί ή ν’ αλλάξει ρούχα για εβδομάδες και με την περιστασιακή πεποίθηση ότι ήταν φτιαγμένος από γυαλί. Η κατάσταση του Καρόλου είχε ως αποτέλεσμα εμφύλιους πολέμους και μία αγγλική  εισβολή. Είδαν οι άλλοι λογικοί δηλαδή την τρέλα του βασιλιά και την ανικανότητα του να κυβερνήσει σωστά και τι πιο λογικό; Πόλεμος.

Νέρωνας. Ο γνωστός, που έκαψε την Ρώμη για να επεκτείνει το παλάτι του και απήγγειλε το ποίημα «Ιλίου Πέρσις» καθώς παρακολουθούσε τις φλόγες.Ήταν ανιψιός του Καλλιγούλα...

 Ο Φρειδερίκος 1ος της  Πρωσσίας, είχε δημιουργήσει μια διμοιρία από πανύψηλους άνδρες «Γίγαντες του Πότσδαμ», που τους έβαζε να παρελάσουν στην κρεβατοκάμαρά του όταν ήταν άρρωστος ή ένιωθε μελαγχολία.
Ο πρίγκιπας Σάντο της Κορέας που είχε ως χόμπι να σκοτώνει ανθρώπους και έπασχε  από ψευδαισθήσεις. Ο πατέρας του για να τον τιμωρήσει για τους φόνους, διέταξε το 1762  να θάψουν τον πρίγκιπα σ’ ένα μεγάλο κουτί ρυζιού, όπου και πέθανε από ασιτία.

Αν διακρίνετε ομοιότητες με σημερινές καταστάσεις, δεν είστε οι μόνοι!!!!!!
Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τους ικανότερους για να σφετερισθούν τον πολύχρονο αγώνα και κόπο τους, τη θέση τους, το ταλέντο τους και τα επιτεύγματα τους.
Θέλω να ζήσω δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση. Που μπορούν να γελούν με τα λάθη τους. Που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους. Που δε θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό, πριν από την ώρα τους. Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το μόνο που επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με το δίκαιο, την αλήθεια και την ειλικρίνεια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου