Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

του Κώστα Ζαπάντη

Το αρχείο του μηχανικού Δημήτρη (Τάκη) Παυλάτου

Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην ανάγκη το Αργοστόλι να εξελιχθεί σε μία πόλη - προορισμό με αφορμή την επιλογή του ως σημείο προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων τώρα και στο μέλλον.
Αναφερθήκαμε στο παράδειγμα της Τήνου και κάποιος θα μπορούσε να ανατρέξει σε κείνο το δημοσίευμα μας και την προσέγγιση που κάναμε.
Πιστεύω ότι το Αργοστόλι μπορεί να εξελιχθεί σε μια όμορφη πόλη και βασικός τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να ανακτήσει την ιστορία του.
Μια πρώτη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η αξιοποίηση του αρχείου του σεισμού και του αρχείου της ανοικοδόμησης του μηχανικού Δημήτρη (Τακή) Παυλάτου.
Ο Δημήτρης (Τάκης) Παυλάτος είναι εκείνος που στην πραγματικότητα έφτιαξε τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 και φέρουν τη σφραγίδα του όλα τα δημόσια κτίρια της μετασεισμικής περιόδου αλλά και τα μνημεία του τόπου μας.
Το έργο του έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων και
το Μουσείο Μπενάκη του πρότειναν να παραχωρήσει το αρχείο του για μουσειακή και επιστημονική χρήση, πλην όμως ο Δημήτρης Παυλάτος αρνήθηκε αφού θέλει η έκθεση αυτού του ανεκτίμητου πολιτιστικού θησαυρού να γίνει στην Κεφαλονιά.
Το κτίριο της Στρατολογίας στο Αργοστόλι είναι κατά τη γνώμη μου μία άριστη και άμεση λύση για τη στέγαση του Μουσείου του σεισμού και  της ανοικοδόμησης καθώς και του αρχείου του Τάκη Παυλάτου. Ως κτήριο ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά χρήση είχε περιέλθει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πιστεύω ότι το Αργοστόλι μπορεί άμεσα να αποκτήσει ένα αναγκαίο και πολύτιμο για τον τόπο μουσείο. Ο Δήμος Κεφαλονιάς ως φορέας θα έπρεπε να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Κεφαλονιάς οφείλει να συνυπογράψει ένα τέτοιο αίτημα.
Θα μπορούσε να γίνει μια καλή αρχή για την ανάκτηση της ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου