Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ανακοίνωση του Κώστα Ζαπάντη

   
   Στις 17 Μαίου ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης  εξέδωσε Δελτίο Τύπου για να δικαιολογήσει την αδυναμία του επί 16 μήνες να κλείσει τις λακούβες στη Σκάλα. Αφού αρχικά απέδωσε τις ευθύνες στην πλακέτα του μηχανήματος που χάλασε, στη συνέχεια στο βροχερό καιρό, τελικά ανακοίνωσε οτι κύριος υπεύθυνος της ανικανότητας του κυρίου Δημάρχου είμαι πρωτευόντως εγώ προσωπικά και δευτερευόντως ο τύπος.
Ο ίδιος Δήμαρχος δεν παρέλειψε σε αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τύπου του να κατηγορήσει σε σημείο συκοφαντίας τους κατοίκους της Σκάλας για τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που τους έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του Δήμου.
Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ καθόλου με τον κ. Παρίση γιατί  θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να ασχολείσαι με έναν δήμαρχο που δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν μπορεί να σκεφθεί, δεν μπορεί να σχεδιάσει, δεν μπορεί να διοικήσει. Υποχρεώνομαι όμως εκ της συμπεριφοράς του  να θέσω υπόψιν όσων επιθυμούν να ενημερωθούν τα ακόλουθα:
  1. Ο διαγωνισμός του έργου “Αποχέτευση Σκάλας” και η υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση του έργου δεν έγινε κατά την περίοδο της δικής μου δημαρχίας αλλά κατά τη δημαρχία του Δημάρχου κ. Γεράσιμου Μεταξά Αγγελετάτου.
  2. Η διαδικασία του διαγωνισμού και η σύμβαση που υπεγράφη με την μειοδότρια εταιρεία έγινε αψογα με τον μοναδικό προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο, δηλαδή με απόφαση μετά από προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, μετά από όμοφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από έγκριση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
  3.  Ο κύριος Παρίσης με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φιλιππο Σαχινίδη στις 10-3-2011  δια του νομικού του εκπροσώπου κατά λέξει αναφέρει για τη διαδικασία ανάθεσης του έργου “ η αναθέτουσα αρχή δεσμεύεται από τη κρίση του ελεγκτικού συνεδρίου, εφόσον ο εν λόγω έλεγχος απέβει θετικός  και κρίθηκε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της συμβάσεως υποχρεούτο να καταρτίσει τη σχετική σύμβαση με τον ανακηρυχθέντα ανάδοχο”. Μετά από 14 μήνες ο κ. Παρίσης λησμονεί την προς τον κύριο υφυπουργό οικονομικών επιστολή του με την οποία ομολογεί ότι ο Δήμος Ελειού-Πρόννων υποχρεούτο και δεσμεύετο να υπογράψει την σύμβαση.
  4. Η  επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) διενήργησε έλεγχο στο έργο της αποχέτευσης Σκάλας και κοινοποίησε στο Δήμο Ελειού-Πρόννων έκθεση Προσωρινών Αποτελεσμάτων.
  5.  Ως Δήμαρχος κατά κείνη την περίοδο του Δήμου Ελειού-Πρόννων σε συνεργασία με την επιβλέπουσα αρχή και την διαχειριστική αρχή υπέβαλα υπόμνημα αντιρρήσεων και παρατηρήσεων κατά της Έκθεσης Ελέγχου.
  6. Η συζήτηση – “εκδίκαση” των αντιρρήσεων του Δήμου Ελειού-Πρόννων έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2011 όταν Δήμαρχος ήταν ο κ. Παρίσης ο οποίος δεν παρέστει κατά τη συζήτηση, δεν εκπροσώπησε το Δήμο, δεν όρισε νομικό παραστάτη, δεν υποστήριξε τις αντιρρήσεις του Δήμου Ελειού -Πρόννων, αλλά άφησε την υπόθεση ανυποστήρικτη.
  7.  Ο ίδιος Δήμαρχος κ. Παρίσης στις 18 Φεβρουαρίου 2011 κοινοποιεί νέα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη με την οποία τον καλεί να ανακαλέσει την απόφαση της ΕΔΕΛ προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απουσία του  κατά τη συζήτηση των αντιρρήσεων του Δήμου Ελειού-Πρόννων αναφέροντας κατά λέξει ότι “εαν είχαμε κληθεί και παραστεί είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση τα στοιχεία αυτά  η ανωτέρω απόφαση θα ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και δεν θα είχαν εγκριθεί τα αποτελέσματα… ελέγχου….της ΕΔΕΛ”
  8. Για την περίπτωση που ο κύριος Παρίσης ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε, στις 31 Δεκεμβρίου 2010 κατά την τελευταία ημέρα του Δήμου Ελειού -Πρόννων του απέστειλα και πρωτοκόλησα στο Δήμο εμπιστευτικό έγγραφο με συνοδευτικό φάκελο δεδομένου ότι όσο εμείς βρισκόμαστε στο Δήμο ο κ. Δήμαρχος και κανείς συνεργατής του για λόγους ανεξήγητους δεν προσήλθε για να ενημερωθεί ούτε και όταν έγγραφα προς τούτο κλήθηκαν.
  9. Η δημοσιονομική προσαρμογή του έργου και όχι η απένταξη αφορά αποκλειστικά τη σύμβαση που έγινε με την παραπάνω νόμιμη διαδικασία και όχι την ποιότητα του έργου (κακοτεχνίες ,κ.λ.π) η οποία ποιότητα έχει ελεγχθεί δύο φορές και ευρέθη επαρκής. Έτσι και αλλιώς την επίβλεψη του έργου δεν την είχε ο Δήμος των Πρόννων αλλά η ΤΥΔΚ που άσκησε με επάρκεια και σοβαρότητα τα καθήκοντα της τόσο ο προιστάμενος αυτής όσο και ανεξαίρετα όλοι οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί.
  10.  Προσωπικά δεν ζήτησα από κανέναν εκπρόσωπο του τύπου να μου παράσχει συγγνώμη γονυπετής όπως αναφέρει ο κ. Παρίσης,  αφού αφενός δεν είμαι τιμωρός αλλά και είναι έξω από τον πολιτισμό μου. Η ανάκληση εκ μέρους του τύπου άθλιων δημοσιευμάτων ήταν αυτονόητη υποχρέωση όσων τα δημοσίευσαν και  ορθώς έπραξαν ανακαλώντας τα.
  11.  Για το σε βάρος μου Δελτίο Τύπου του Δήμου δεν θεωρώ ότι φέρει ευθύνη ο Δήμαρχος διότι είναι για μένα προφανές ότι δεν το συνέταξε ο ίδιος και μάλλον ούτε καν του το διάβασαν.
  12.  Το μέγιστο πρόβλημα του κ. Δημάρχου και του Δήμου Κεφαλονιάς δεν είναι η αποχέτευση της Σκάλας και το κλείσιμο των λακούβων αλλά το κλείσιμο του Γραφείου Τύπου.
Κώστας Ζαπάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου