Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ανασκαφή Υστεροελλαδικού/Μυκηναϊκού Οικισμού Τζαννάτων 2012


ο νεαρότερος της ανασκαφής - εθελοντής Γιάννης Τρίμης
Τις αμέσως επόμενες μέρες κλείνομε τη μισή φετεινή περίοδο του προγράμματος "Ανασκαφή Υστεροελλαδικού/Μυκηναικού Οικισμού Τζαννάτων 2012", που ειναι ανασκαφή της ΛΕ ΕΠΚΑ και διεξάγεται με τη διεύθυνση του Επίτιμου Διευθυντή ΥΠΠΟ και τέως Εφόρου Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης & Ζακύνθου Δρ Αντώνη Βασιλάκη. Κύρια χρηματοδότηση του Προγράμματος προέρχεται απο την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας με πρόεδρο τον Γεράσιμο Μεταξά, πρώην δήμαρχο Πρόννων/Πόρου και πρώην Νομάρχη Κεφαλονιάς.
Για τις ανάγκες του Προγράμματος, η Εταιρεία -ύστερα απο την αχαρακτήριστη πράξη του Δήμου Κεφαλληνίας να αρνηθεί την παραχώρηση του δημοτικού κτιρίου στον Πόρο, που επι 20 χρόνια χρησίμευε ως βάση των αρχαιολογικών δραστηριοτήτων στη ΝΑ Κεφαλληνία- δημιούργησε ένα νέο κέντρο αρχαιολογικών δραστηριοτήτων στο σπίτι του αείμνηστου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Καμπίτση, που καταγόταν απο δω. Το σπίτι παραχωρήθηκε ευγενικά απο την οικογένεια Καμπίτση και βρίσκεται πολύ κοντά στην ανασκαφή!
Αυτές τις μέρες φεύγουν σιγά σιγά οι Έλληνες, Άγγλοι και Ιταλοί φοιτητές που μετείχαν στην φετεινή εργασία.
Οι φοιτητές εργάστηκαν φιλότιμα και με ζήλο κάτω απο τις οδηγίες μου και με την εποπτεία των έμπειρων και ικανών αρχαιολόγων που είναι τα στελέχη και οι άμεσοι συνεργάτες μου, οι μισοί ηδη απο πέρυσι.
Απο τη Δευτέρα 10 Σεπτεβρίου αρχίζουμε τη δεύτερη φάση της φετεινής περιόδου εργασιών πεδίου. Τα στελέχη μένουν οι ίδιοι, ενω στην ανασκαφική μας ομάδα θα προστεθούν 13 φοιτητες από το Πανεπιστήμιο Simon Frazer του Βανκούβερ Καναδά.
Έρχονται για πέμπτη χρονιά φέτος στην Κεφαλονιά, υλοποιώντας συμφωνία του Πανεπιστημίου με την Εταιρεία Μελετών της Προϊστορικής Κεφαλληνίας και με ακαδημαϊκό εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου (καθηγητή) τον διευθυντή της ανασκαφής.
Θα πραγματοποιήσουν ενα πρόγραμμα (φθινοπωρινό εξάμηνο) εμπειρίας στην ελληνική αρχαιολογία.
Δρ Αντώνης Βασιλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου