Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΘΑΛΑΜΗΓΟΝ "ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ"



  Προσωπικά είχα πάντοτε μια μεγάλη αγάπη στις εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Τα ηλεκτρονικά μέσα ήταν εντελώς ξένα για μένα, για αυτό και τώρα νιώθω ότι βρίσκομαι εκτός εποχής. Οι εφημερίδες κρύβουν όμως την ιστορία, κρύβουν κείμενα, ιδέες, κρύβουν το  ωραίο κομμάτι της ζωής, ένα κομμάτι που έχει πια λησμονηθεί και χάνεται στο χρόνο. 
  Διαβάζοντας την εφημερίδα “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ” του Γεράσιμου Μεταξά, στις 13 Ιουνίου 1953 έγραφε:
 Το Κωστάκης Τόγιας, το γνωστόν θαλαμηγόν, αναχωρεί εκάστην Πέμπτην μεσημβρίαν δια Ζάκυνθον - Πάτρας - Πειραιά, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΝ ΕΞΠΡΕΣ. 
  Η ανακοίνωση μου έκανε εντύπωση γιατί μου φάνηκε πολύ σπουδαίο ένα καράβι της εποχής να αποκαλείται “θαλαμηγόν”.
  Αργοστολιώτες της εποχής του σεισμού μου μίλησαν για αυτό το καράβι με μεγάλη νοσταλγία και συγκίνηση αφού αυτό το πλοίο ήταν η κύρια γέφυρα της Κεφαλονιάς με την υπόλοιπη Ελλάδα στους σεισμούς του 1953.
  Είχαν όλοι δίκιο, ήταν πράγματι ένα εντυπωσιακό πλοίο που με εξέπληξε όταν το είδα σε φωτογραφία στον τοίχο του τουριστικού πράκτορα Ηλία Βαρθολόμου στο Αργοστόλι. Στις μέρες που ζούμε συνάντησα ξανά αυτό το πλοίο μνημείο για την Κεφαλονιά στο διαδίκτυο, σε απόσπασμα Ελληνικής ταινίας του 1950 στο λιμάνι του Πειραιά. Ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας 60 χρόνια μετά.

 Το επιβατηγό Α/Π Κωστάκης Τόγιας της Ατμοπλοΐας Τόγια και ο Καπτά Γεώργιος Φραγκουδάκης εμφανίζονται σε στιγμιότυπα παλιού φιλμ στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
κείμενο: Κώστας Ζαπάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου