Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΚΑΜΙΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Στις 22 Μαρτίου αναμένεται να γίνει ενημερωτική συνάντηση για το ζήτημα των πετρελαίων στην Κεφαλονιά, όπως ήδη ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Κύριο Σπύρου.
 Η Κεφαλονιά πρέπει τώρα να χαράξει τη δική της στρατηγική στο τι θέλει και τι προσδοκά από αυτή την υπόθεση.
Είναι βέβαιο και πρέπει να γίνει εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πατραικό Κόλπο ή όπου αλλού αυτοί υπάρχουν γιατί αυτό συμφέρει την χώρα και έτσι και αλλιώς ή αντίθετη άποψη ενόψει των οικονομικών μεγεθών και συμφερόντων δεν μπορεί να  ευδοκιμήσει.
Η κατανομή των Πόρων προβλέπεται από το νόμο που έχει ψηφίσει η Ελληνική Πολιτεία και δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας της στρατηγικής της Κεφαλονιάς πάνω στο ζήτημα αυτό.
Το κρίσιμο θέμα είναι το περιβάλλον. Οι όροι περιβάλλοντος που πρέπει να τεθούν και που έχουν κύρια να κάνουν με τη χοροθέτηση των χερσαίων πετρελαικών εγκαταστάσεων .
Η Κεφαλονιά πρέπει να εκπονήσει τώρα ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε επίπεδο νομού που οπωσδήποτε θα αποκλείει την εγκατάσταση στην Κεφαλονιά χερσαίων πετρελαικών εγκαταστάσεων.
Πρέπει να εκτιμήσουμε την εμπειρία της Θάσου και κύρια την εμπειρία της  Νέας Καρβάλης όπου έχουν εγκατασταθεί η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων και οι πετρελαικές εγκαταστάσεις της εταιρείας “ΚΑΒΑΛΑ OIL”.
Μετά απο 30 χρόνια εκμετάλλευσης και ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Θάσο είναι αμελητέες, στη Νέα Καρβάλη παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση όζοντος αλλά και ακόμη περισσότερο αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του Θείου.
Στην ίδια περιοχή παρατηρείται συγκέντρωση Βενζολίου καθώς και αιωρούμενοι σωματιδιακοί υδρογονάνθρακες.
Η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου στην Κεφαλονιά πρέπει να αξιώνει και να επιβάλει πέραν της άρνησης κάθε χερσαίας εγκατάστασης στο νησί και αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που θα συνεκτιμούν ότι ο πατραικός κόλπος είναι ένας ημίκλειστος θαλάσσιος κόλπος που ορίζεται από τους διαύλους Κεφαλονιάς-Ζακύνθου,  Κεφαλονιάς- Ιθάκης και Ιθάκης- Εχινάδων Νήσων.
κείμενο: Κώστας Ζαπάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου